Småsparare storköper SEB efter aktieras

SEB-aktien har rasat över 12 procent och många småsparare ser sin chans till ett klipp. Men efter uppgifterna om en kommande granskning av penningtvätt i banken lyder experternas råd: Ha is i magen.

16 november 2019 17:47
Risken för böter hänger över SEB. Den som köper SEB-aktien nu spelar ett riskfyllt spel, säger Frida Bratt, sparekonom på nätbanken Nordnet.

När Stockholmsbörsen stängde på fredagen hade SEB sjunkit med 12,3 procent. Raset kom efter att SEB-ledningen meddelat att banken kontaktats av SVT:s Uppdrag granskning angående misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Mitt i nedgången tryckte många småsparare på köpknappen i hopp om att göra ett kap. Siffror från Nordnet visar att 70 procent av bankens SEB-affärer under fredagen var köp.

Det är väldigt tydligt att Nordnets privatsparare passar på att bottenfiska när aktien går ner. Vi har sett att det har bottenfiskats på liknande sett i Swedbank hela året, säger Frida Bratt och hänvisar till penningtvättskandalen som tvingade Swedbanks vd och styrelseordförande att avgå.

Omsatte tre miljarder

Hos Avanza Bank har tendensen varit densamma.

Det är vanligt att privatpersoner försöker bottenfiska vid stora kursförändringar, framför allt när det gäller de stora välkända folkaktierna, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

SEB-aktien omsatte under fredagen tre miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Det är mer än tio gånger så mycket som en vanlig dag och den högsta köp- och säljsumman på tolv år för bankaktien, enligt siffror från Nordnet.

Den kraftiga reaktionen från marknaden var väntad menar Johanna Kull.

Det är många som har misstänkt att även SEB kommer att få frågor om penningtvätt. Det här kan komma att påverka kursen under lång tid, säger hon.

Granskning på gång

SVT och TT samarbetar under hösten om en granskning av bankvärlden som inte är färdig än. Innan mer information om eventuell penningtvätt i Baltikum har blivit känd råder Frida Bratt och Johanna Kull småspararna att undvika SEB-aktien.

Det är lätt att dras med och klicka på köpknappen, men glöm inte att aktiekursen går ner av en orsak, säger Johanna Kull.
Man ska verkligen tänka sig för både en och två gånger. Att köpa SEB-aktien är förknippat med höga risker och stor osäkerhet tills frågorna kring penningtvätt har klarnat, säger Frida Bratt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Persson Öste/TT