Så behåller du kollen på dina digital-kvitton

Hur har du det med dina kvitton nu för tiden? När vi näthandlar blir de oftast digitala och hamnar i mejlen.

Men precis som med papperskvittona kan du behöva dem framöver – här är knepen för att hålla ordning på dem.

1 december 2019 13:41

Näthandel innebär digitala köpbevis och ibland också olika slags digitala kvitton – men hur gör man för att spara det man behöver? Om man köper lite dyrare saker och behöver reklamera varan måste man kunna visa att man köpt varan, enligt Konsumentverket.

Handlar man på nätet får man inte ett kvitto på samma sätt som om man handlar i en butik. Den orderbekräftelse man får blir då beviset på köpet.

Mapp i mejllådan

Oftast kommer orderbekräftelsen i mejllådan då man beställt varan. Den bör man spara, gärna i en egen mapp i mejllådan för kvitton och liknande.

Men betalningen bör man också hålla koll på, tycker Sharon Lavie, privatekonom på Ikano bank.

Den görs ofta efter det man beställt eller fått varan, till exempel via kort eller faktura. De kvittona, eller "Tack för din betalning" bör man också spara i mappen, så får man para ihop dem med orderbekräftelsen.

Det digitala livet är inte helt lätt för konsumenter, för nu kan både kvitton, orderbekräftelser och andra viktiga saker komma till oss lite hur som helst – per mejl, på papper eller som en betalningsbekräftelse i nätbanken eller på Swish-kontot. Vi kan både beställa och betala varor på olika sätt.

Det är ändå lite finurligt att det brukar stå på orderbekräftelsen hur betalningen ska ske, då blir det lättare att se hur det är sparat, säger Sharon Lavie.

Minst tre år

Hon tipsar om att spara ned kvitton, köpbevis och garantier som kommit digitalt i en egen mapp på datorn, eller i en särskild kvittoapp. Det gör att allt kan samlas och kategoriseras. Eller, för den som vill hålla kvar i sina gamla papper, att helt enkelt skriva ut dem och bevara dem i en gammaldags pärm tillsammans med andra viktiga papperskvitton.

Fast här kan man ju påpeka att vanliga papperskvitton bleknar väldigt fort. Det går inte att bevisa ett köp med ett blankt papper. Därför kan det vara bra att kopiera papperskvitton som ska sparas.

Reklamationsrätten är tre år och för att kunna bevisa att man köpt något behöver man spara handlingen under den tiden. Vissa saker behöver vi dock kunna bevisa längre än så, enligt Sharon Lavie. Det kan exempelvis handla om saker som köpts in vid en husrenovering och avdrag för arbetsresor.

Fakta: Så länge ska du spara

Tre år gäller för varor och tjänster enligt konsumentköplagen. Den som sålt en vara har också tre år på sig att kräva in betalning, så därför kan det också vara bra att spara beviset på att du har betalat varan.

Spara sådant som avser din deklaration i sju år. Skatteverket kan gå tillbaka fem år i tiden och granska. Deklarationen görs året efter.

Skuldebrev, handlingar som avser lån och annat som har med dina bankaffärer att göra bör sparas minst tio år, men helst längre.

Kvitton och köpbevis som avser reparationer, förbättringar eller nybyggnation av hus bör sparas säkert under hela den tid du äger huset. Du behöver kunna bevisa vilka kostnader du lagt ned för beräkning av reavinstskatt vid en eventuell försäljning. Olika tidsgränser gäller för olika typer av åtgärder.

Källa: Ikano bank

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Cederblad/TT