Rekordhögt bensinpris höjs inför högsäsongen

Bensinpriset var redan rekordhögt när det i dag höjdes med ytterligare tio öre till en ny historisk toppnivå på 16:54 kronor för en liter 95-oktanig bensin.

Om inget radikalt händer hägrar ännu högre priser under högsäsongen i sommar, när bilsemestrarna kommer i gång.

23 april 2019 20:08
Vi har varit över 16 kronor per liter tidigare, men inte så här högt, säger Johan G Andersson, vd för bensinkedjornas branschorganisation SPBI.

Priserna kan variera lokalt, men detta är listpriset på bemannade bensinstationer i de stora bensinkedjorna, som går att följa på bolagens webbsidor.

Sedan årsskiftet har detta listpris höjts successivt med över två kronor, från noteringen kring årsskiftet på 14:44 kronor per liter.

Geopolitisk oro

En försvagad svensk krona och ökad geopolitisk oro kring flera stora oljeländer – som Iran, Libyen och Venezuela – ligger bakom den drastiska prisökningen på 14,5 procent på några månader.

Den sista prishöjningen hänger samman med ett rejält lyft för råoljepriset till den högsta nivån sedan november i fjol sedan Vita huset beslutat att slopa undantag för sanktioner mot Iran, vilket stryper efterfrågan på iransk olja och därmed minskar utbudet på världsmarknaden.

Sedan har du den relativt svaga kronan, mot dollarn, som lägger grunden till att vi har ett relativt högt bensinpris, säger Andersson.

Kända säsongsmönster

Det finns just nu väldigt lite som talar för att bensinpriset ska hinna börja sjunka tillbaka inför högsäsongen i juni–juli, när bilsemestrarna driver upp efterfrågan och därmed trycker upp prisläget ytterligare om kända säsongsmönster infrias.

Den geopolitiska situationen kommer ju förbli instabil under överskådlig framtid. Det finns ingenting som pekar åt något annat håll just nu. Och det är klart att det kommer att fortsätta underbygga ett relativt högt oljepris, säger Andersson.

Saudiarabien har samtidigt tillsammans med övriga Opecländer och Ryssland sedan årsskiftet förlängt de produktionskvoter som införts för att begränsa utbudet och därmed lyfta oljepriset.

Nästa kvotmöte inom Opec är planerat till juni, men den saudiske oljeministern Khalid al-Falih har i veckan sagt att Saudiarabien kommer att koordinera sig med andra oljeproducenter för att säkra att det finns vad han beskriver som ett "adekvat utbud" av olja på världsmarknaden.

Fakta: Rekorddyrt att fylla tanken

Listpriset på bemannade stationer för 95-oktanig bensin är på historiskt höga nivåer på 16:54 kronor per liter, efter en höjning med tio öre den 23 april.

Dieselpriset höjdes den 15 april till 16:19 kronor per liter, medan E85-priset höjdes den 11 april till 11:80 kronor.

Bensinpriset har under året gått upp med över två kronor:

Datum Kronor per liter

23 april 16:54

31 mars 16:04

28 februari 15:19

31 januari 14:69

1 januari 14:44

Källa Circle K

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Goksör/TT