De östgötska bostadsrättspriserna har åkt lite berg- och dalbana det senaste året. Priserna har pendlat mellan 25 000 och 27 000 kronor per kvadratmeter. Efter fyra månader i rad med nedgångar ligger snittpriset nu strax under 25 000. Det är 6 procent lägre än vid samma tid i fjol.

Skillnaden är stor mellan länets kommuner. I Motala har bostadsrättspriserna stigit med 5 procent på ett år och i Norrköping har de stått stilla. I Mjölby har priserna sjunkit med 8 procent och i både Linköping och Finspång med 10 procent. I övriga kommuner har för få affärer gjorts för att Svensk Mäklarstatistik ska lämna ut några procenttal.

I Sverige som helhet har bostadsrättspriserna gått ner med 2 procent på ett år. Den senaste månaden ligger förändringen på minus 1 procent.

Artikelbild

| Även villorna har gått ner i pris under hösten. Minus 4 procent på ett kvartal i Östergötland.

Även villapriserna har sjunkit under hösten, men inte så mycket som bostadsrätterna. På ett kvartal har villorna i Östergötland blivit i snitt 4 procent billigare, men de kostar fortfarande 1 procent mer än för ett år sedan.

Finspång och Mjölby går mot strömmen, med stigande villapriser: 9 respektive 3 procent på ett kvartal. I Norrköping har villorna har tappat 1 procent, Kinda 3, Motala 4, Linköping 5 och Söderköping 6 procent.

Dyrast är villorna i Linköping. Där ligger snittet på 3,8 miljoner kronor, en halv miljon mer än i Norrköping.

I riket som helhet har villapriserna gått ner med 1 procent den senaste månaden och 3 procent på ett kvartal, men de har varken gått upp eller ner jämfört med för ett år sedan.