Oroligheter slår mot flyget i Hongkong

Oroligheterna i Hongkong har slagit rejält mot flygtrafiken till och från området.

I november var minskningen av antalet passagerare på den internationella flygplatsen Chek Lap Kok den största på tio år.

15 december 2019 12:41

Enligt officiella siffror reste lite drygt fyra miljoner passagerare till eller från flygplatsen i november. Det är en minskning med 16,2 procent från samma månad i fjol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Minskningen är den största sedan november 2009, när den låg på 18,7 procent. Då drog den internationella finanskrisen fram över världen.

Protesterna har varit våldsamma sedan i juni i år. Enligt luftfartsmyndigheterna minskade passagerarantalet även i augusti, september och oktober – med cirka 12 procent. I augusti stoppade demonstranter flygtrafiken i flera dagar.

Även under söndagen drabbade aktivister i demokratirörelsen samman med polis. Svartklädda och maskerade demonstranter siktade in sig på shoppinggallerior i olika delar av Hongkong där de ropade slagord.

Polisen använde på sina håll tårgas och pepparspray och grep flera demonstranter. Enligt polisen vandaliserades en del affärer och många av dem stängde tidigare än utsatt tid.

Proteströrelsen kräver bland annat att Hongkongs högsta politiker, Carrie Lam, som tillsatts av Peking, ska avgå.

Fakta: Hongkong och protesterna

Hongkong är en särskild administrativ region i Kina och har ett separat rättssystem.

Vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997 slogs Hongkongs oberoende fast enligt principen "ett land, två system". Principen innebär att Hongkong – och även närliggande Macao, som tidigare var portugisiskt – är delvis självstyrande med bland annat större press- och yttrandefrihet.

Peking ansvarar för regionens försvars- och utrikespolitik och har vetorätt när det gäller förändringar i det politiska systemet.

Protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från det övriga Kina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT