Omberg runt något att bita i

Opretentiöst, gemytligt och familjärt. Det ska ändå vara ett kraftprov. Johan Bengtsson har tagit initiativ till ett långlopp på Omberg 12 augusti.

22 april 2017 06:05

Han är med sin familj sommarboende sedan länge i Borghamn och har funnit mycket nöje i att springa på Omberg.

Av det har tanken vuxit fram att hitta på ett lopp.

Det blir förresten inte bara ett lopp utan två, Omberg runt på 28 km och Ommaruset för barn på 400 meter.

Johan Bengtsson, som ursprungligen kommer från Sturefors, är nöjd med bansträckningen.

Det är granskog och betesmark, branter och sluttningar, Vätternvyer och stenbrott, slätt och höjder, ekhagar och boklunder.

– Vid affären i Borghamn blir det vätskekontroll. I övrigt får löparna ha med egen utrustning och vi uppmanar dem så klart att ta med både vätska och lite förtäring

Johan Bengtsson borde veta vad han talar om för han är läkare, jobbar i Uppsala, och van långlöpare. Han gillar att göra upp egna rutter.

– Jag försöker göra en utflykt av det och lägger gärna in orienteringsinslag.

Han retar sig på löpartävlingar med startavgifter på tusentals kronor. Avgiften för Omberg runt begränsas till 200 kronor och 40 kronor för barnloppet.

– Jag, några vänner och familjen gör det här helt ideellt och det enda som vi tänkt på är att hålla startavgifterna på en sådan nivå att vi inte går back.

– Det blir begränsad service, vi har inte möjlighet till annat, men alla får medalj och förfriskningar vid målgång och för barnen blir det vätskekontroll med saft och fika och diplom vid målgång. Vi har startat en hemsida för tävlingen.

Omberg runt startar och slutar vid Stocklycke. Löparna ska springa moturs, halka ned för berget vid Ombergsliden och sedan uppför igen efter att ha vänt i Borghamn.

Det är oundvikligt med kraftiga stigningar. Det lösligt sammansatta arrangörsgänget är ändå så pass humana att de låter löparna slippa Hjässan.

För de mesta håller sig banan till Östgötaleden.

– Det ska vara en riktig utmaning, men ambitionen har varit att visa upp Omberg mer än att maximera antalet stigningar, säger Johan.

Dottern Ella Lundin, 5 år, har redan börjat träna. För att orka med en sjuttiondel av Omberg runt, alltså barnloppet!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa