Här är det tvärstopp för bostäder

Det blir inga bostäder i Hästholmens hamn. Intresset var inte tillräckligt stort. I nästan sju år har Peab och Ödeshögs kommun jobbat för att utveckla bostadsrätter där silon och magasinsbyggnaden nu ligger, men nu är det slut.

20 december 2018 19:30

– Otroligt tråkigt, säger Per Svedberg, distriktschef på Peab. Men vi är inte ens nära. Vi har inte sålt tillräckligt mycket och vi vill inte riskera att starta en bostadsrättsförening som sedan går i konkurs.

Peab lägger ner projektet, men Ödeshögs kommun ser ljust på Hästholmens framtid.

– För oss är det självklart att gå vidare, säger kommunalrådet Annicki Oscarsson (KD). Vi har en mycket attraktiv byggrätt där, och även om det här projektet har nått vägs ände är Hästholmen fotfarande ett viktigt område.

I flera år har Peab sökt köpare till de 38 bostadsrättslägenheter som planerades i hamnen, och vid ett par tillfällen tycktes allt klart. Men så har kraven på förhandsbokning av lägenheterna höjts.

För drygt ett år sedan var Per Svedberg säker på att projektet skulle bli av. Han konstaterade att minst 80 procent av bostäderna var förhandsbokade och Peabs investeringsgrupp sa ja.

Men igångsättningen dröjde och förutsättningarna ändrades. När bokningsavtalen skulle bli till riktiga förhandsbokningar stod det klart att flera tilltänkta kunder hade hoppat av. I september i år satte Peab en tidsgräns. Minst tjugo lägenheter måste vara bokade före december månad, annars skulle projektet läggas ned.

Och det har alltså hänt nu. Byggprojektet bostadsrättsföreningen Hamnen läggs ner.

– Vi hade elva avtal och det räcker inte, säger Per Svedberg. Säljer man inte en större andel så kan man inte starta en bostadsrättsförening. En sådan måste vara hållbar över tid.

Håkan Johansson driver 31:ans Glass och Kök i Hästholmen, och han är kritisk till att projektet läggs ner. Kritiken gäller såväl Peab som kommunpolitikerna.

– Folk har sålt sina hus för att flytta till bostadsrätt i hamnen, säger han, och så blir det inget. Det här har tagit alldeles för lång tid. Nu är det upp till politikerna att bevisa att de klarar av att få fart på utvecklingen i Hästholmen.

Kommunalrådet Annicki Oscarsson menar också att det är ett problem att projektet har dragit ut så mycket på tiden.

– Det är tråkigt för alla som har lagt ner jobb på det och för kunderna som drabbas, men dessutom har förutsättningarna hunnit ändras.

– Området har stora möjligheter: dels är det en attraktiv plats för bostäder, dels har vi turismen. Nu behöver vi tänka om och börja en ny diskussion om hur Hästholmen bäst ska utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Hasselqvist