Nu tar byggbolagen plats i Ebbepark

Nu tar byggbolagen plats i Ebbepark. Det är Peab som är först ut att bygga 290 av de cirka 500 lägenheterna. Nu är planen att pressa byggpriserna.

29 augusti 2017 07:30

Byggjätten Peab är den första entreprenören som snart kan sätta skopan i marken och bygga bostäder på det attraktiva området på Westmansgatan i Valla/T1 i Linköping. Stångåstaden har hand om bostadsbygget på området, och avtalet som man nu har tecknat med Peab omfattar 100 lägenheter och tre lokaler.

Men avtalet sträcker sig mycket längre än så. Peab kan få bygga upp till nära 300 lägenheter i den tredje etappen av kvarteret Lugnet i Ebbepark.

– Vi har tecknat en avsiktsförklaring för tre etapper med Peab. Det betyder att om de sköter sina kort rätt så har de första tjing om det blir en fortsättning, men vi har också möjlighet att avsluta affären efter varje etapp, säger Michael Stenberg, fastighetschef på Stångåstaden.

– Det här är ett sätt att göra avtalen mer attraktiva för byggföretagen, tillägger han.

Det som tidigare hette Wahlbecks företagspark identifierades för cirka sex år sedan som ett hett område i Linköping av det kommunägda fastighetsbolaget Sankt kors. Nu har en stor del av området jämnats med marken. På 60 000 kvadratmeters yta vill man bygga en ny stadsdel där man blandar bostäder, butiker, kontor, restauranger och kultur/nöje. Kraven och förväntningarna är enormt högt ställda. Samtidigt söker både Sankt kors och Stångåstaden med ljus och lykta efter olika sätt att minska byggkostnaderna. Bland annat genom upphandlingsvarianter och projektering.

– Vi vill arbeta tillsammans med byggföretagen. Vi vill utforma projektet tillsammans med Peab och ha deras förslag tidigt i processen. Vi har sett att andra allmännyttiga bolag i Sverige har gjort så med viss framgång. Det kan pressa priserna, säger Michael Stenberg.

Byggpriset per kvadratmeter uppskattar han just nu till 38 000 kronor per kvadratmeter. Hela kvarterat Lugnet är cirka 19 000 kvadratmeter stort.

– Det är givetvis mycket pengar, men jag skulle säga att vi på så vis flyttar tillbaka priset till 2015–2016 års nivåer. Vi har sett att kostnaderna har sprungit i väg för projekt på andra ställen i stan, exempelvis i Övre Vasastan, säger Michael Stenberg.

Även Johan Kristiansson, vd på Sankt kors, säger att man nu försöker att pressa priserna i Ebbepark. Sankt kors bygger huvudsakligen kontorsfastigheter, och olika hyreslokaler för företag vilket ska utgöra cirka 60 procent av Ebbepark. Men här väljer man en egen lösning. I stället för att ta in en huvudentreprenör har Sankt kors tecknat nio ramavtal med olika entreprenörer, för olika typer av uppgifter. Flera av dem är lokala.

– Vi anser att vi är så pass bra på projekteringen att vi kan göra det själva och i stället ta in i olika företag för alla delmoment. Eftersom vi tar bort ett led i kedjan tror vi också att vi kan hålla priserna nere, säger Kristiansson.

Han uppskattar att Sankt kors byggpris per kvadratmeter i Ebbepark blir cirka 30 000 kronor. Bygget i Ebbepark har inletts. 2018 planeras tre fjärdedelar att var igång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrik Svedin

Ämnen du kan följa