Nu är stora sorteringsfabriken invigd

Visionen är att alla svenska plastförpackningar ska återvinnas. En bra start är att kunna sortera den rätt. I Motala finns nu anläggningen som gör det möjligt och under tisdagen kunde den invigas.

28 maj 2019 19:15

För att symbolisera framtidstro och kommande generationers ansvar för miljön förrättade vd Mattias Philipsson invigningen tillsammans med 9-åriga Felicia Dungee från Linköping.

Sorteringen drivs av Svensk Plaståtervinning (tidigare Plastkretsen). Anläggningen ryms på 14 000 kvadratmeter i före detta Electrolux-lokaler och har kostat 265 miljoner. För finansieringen svarar de företag som omfattas av producentansvaret för plastförpackningar.

Den är den största i sitt slag i Europa och kan nu sortera 20 ton plast i timmen vilket betyder att man tar emot material från hela Sverige. Sorteringen kan dessutom ske i tio olika fraktioner med en renhetsgrad på över 95 procent.

– Testkörningen har gått mycket bra och vi lämnar nu ifrån oss en råvara med mycket hög kvalitet, säger Mattias Philipsson.

För att göra ny plast krävs också tvättning och fördelning till små plastkorn, så kallad granulering – kommer de momenten också att förläggas till Motalafabriken?

– Det vore ett naturligt steg. Några beslut är inte fattade, men vi kommer att titta på det här under det närmaste halvåret.

Etableringen innebär drygt 40 nya arbetstillfällen. För många Motalabor kom de nya jobben lägligt efter att företag som Euroform och Autoliv avvecklats.

Runt 150 personer var inbjudna till invigningen, bland dem märktes internationella samarbetspartners och myndighetsföreträdare. Efteråt samlades alla i Stadsparken för lunch och paneldiskussion i återvinningsfrågor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa