Vill ge insikt i klimatfrågan

Klimatfrågan kan lätt skapa ångest och skuldkänslor. Det behöver vi komma bort ifrån menar geografen och glaciologen Erik Huss. "Fokuserar vi för mycket på det blir vi paralyserade", säger han.

23 mars 2019 07:00

Klimatfrågan är mer aktuell än någonsin.

Förra fredagen samlades folk i Norrköping, runt om i landet och i över hundra länder för att delta i en stor klimatmanifestation, som samlade över en miljon deltagare globalt.

Många är överens om att en förändring måste till.

Samtidigt är det en komplex fråga som inte är alldeles enkel att greppa.

För att göra det hela lite mer begripligt och få folk att förstå hur de kan hjälpa till och bidra har Tankesmedjan Fores och Studieförbundet Vuxenskolan tagit fram handboken "Klimatinfo för alla".

– Folk frågar ofta vad de ska göra? Som forskare säger man som ofta, nja det beror på. Lösningarna är ofta komplicerade och då blir svaren också komplicerade. Här måste man förenkla. Det ska vara enkelt att göra rätt och där måste forskare och kommunikatörer samarbeta för att hjälpa medborgare, politiker och näringsliv, säger Erik Huss med bakgrund i Earth system science-forskning, klimatkommunikatör på Fores och en av medförfattarna till boken.

Han och miljövetaren Alexandra Olsson, även hon från Tankesmedjan Fores, har varit ute på en rikstäckande turné, från Umeå i norr till Malmö i söder, för att diskutera klimatfrågan med medborgare, politiker och företagsledare.

I onsdags var det dags för det allra sista stoppet som var här i Norrköping hos Studieförbundet Vuxenskolan.

– Syftet med den här klimatinfoturnén är att skapa ett faktabaserat samtal kring klimatfrågan. Det är en fråga som skapar mycket känslor. Det snackas om domedagen och förändringar som måste till och det rör upp väldigt jobbiga känslor inom oss. Men benar man ut det här i fakta och tittar på vad forskningen säger så lugnar det folk. Det vi försökt göra nu på de här nio orterna är att ge en insikt om situationen och sedan tänka mer konstruktivt och titta på lösningar. Historien slutar lyckligt. Det är själva poängen, säger Huss.

Vad är det som gör att du ändå känner en viss optimism?

– Det är att många börjar få insikt i frågan, man har vänt oro till handlingskraft för att hitta lösningar som är kreativa. När folk kommer till insikt kommer vi kunna basera lösningar på forskningsfakta, inte på grund av rädsla, ångest, skuld eller något sådant. Det är det som är så viktigt och här ser vi en stor förändring. Det är många unga som redan har denna insikt, som Greta Thunberg till exempel. Hon är extremt kunnig och påläst. Det är hon som fått sina föräldrar att ställa om till ett mer klimatvänligt liv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson