Växande företag flyttade hem

MultiDocker exporterar maskiner till hela världen – för att få bättre kontroll över leveranserna har produktionen flyttats till Norrköping.

4 juli 2019 08:00

Bolaget Multidocker utvecklar, producerar och säljer materialhanteringsmaskiner för hamnar och terminaler. Exporten sker globalt. Brasilien och USA är stora marknader för bolaget förutom Europa. Köpare kan vara företag inom exempelvis skogsindustrin och företag som lastar gods i hamnar och på järnvägsterminaler.

Bolaget grundades i Norrköping av Percy Österström. Tidigare har inte produktionen av bolagets maskiner legat i Norrköping. Men från och med i år monteras de också här där företaget har sitt huvudkontor.

– Vi har flyttat produktionen till Norrköping för att få bättre kontroll över leveranserna, säger Maria Bogren, som är relativt nytillträdd vd för Multidocker.

– Vi tror att vi kan göra det mera effektivt och säkerställer kvalitén när vi har närheten till produktionen, säger grundaren Percy Österström.

Att produktionen nu finns lokalt betyder att ett antal arbetstillfällen flyttat till Norrköping. Maria Bogren är försiktig i hur utvecklingen kommer att se ut.

– Det är alltid svårt att gissa. Men en fördubbling av arbetsstyrkan vid monteringen är inte alls omöjligt inom en kort tidsperiod, säger hon.

Som ny i företaget har Maria Bogren färska erfarenheter från en annan arbetsgivare. Hon är optimistisk och ser förändringarna där produktionen flyttat "hem" som en början på något ännu större för bolaget.

– Jag har tidigare jobbat som produktionschef på Väderstad ab. Jag ser att Multidocker har stora möjligheter att utvecklas. Mycket bra har gjorts. Men det finns också mycket kvar att göra. Vi vill bli en naturlig problemlösare för våra kunder. Därför bygger vi också upp en reservdelsresurs. Det är naturligt att vi inte bara säljer maskiner. Vi säljer också kunskap, säger hon.

Framtiden då? Hur stort kan företaget bli? Bolaget har i dag ungefär 20 anställda i Norrköping, men sysselsätter fler via dotterbolag och partners, och omsätter omkring 200 miljoner kronor. Man har bland annat ett stort samarbete med Caterpillar. Ett amerikanskt bolag som tillverkar bland annat anläggningsmaskiner. Grundaren Percy Österström tecknar en ljus bild av bolagets framtid.

– Det händer mycket på miljöområdet och vi står starka när det gäller klimatsmarta lösningar. Vi satsar på exempelvis på produktion av eldrivna maskiner eller att de drivs med biobränsle och har en hög kompetens där. Vi klarar att möta miljökraven som kommer allt oftare från kunderna, säger Percy Österström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga

Ämnen du kan följa