Valets stora duell sker i Norrköping

Valtemperaturen stiger för varje dag – och på fredag blir det glödhett i Värmekyrkan när Ulf Kristersson och Stefan Löfven möts i valduell.

27 augusti 2018 15:10

Att det är val den 9 september är det väl knappast någon som har missat. I media är det debatter och utfrågningar som dominerar utbudet och ute på stan pågår ett intensivt valkampanjande.

Nu på fredag, den 31 augusti, hettar det till ännu mer i Värmekyrkan. Där väntar nämligen valets stora duell – den mellan statsministerkandidaterna Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S). Det är SVT som arrangerar duellen och Belinda Olsson är programledare för direktsändningen från Norrköping.

– Statsministerkandidaterna reser mycket i landet i slutet av valrörelsen. Vi fångar dem i Norrköping, en stad i en region som på ett spännande sätt representerar Sverige. Här finns stad och landsbygd, gammal industriarbetarstad och universitet med spjutspetsforskning. Många av frågorna som är relevanta här är lika viktiga i hela Sverige, säger Anne Lagercrantz, divisionschef SVT Nyheter, i ett pressmeddelande.

Att det blir Kristersson mot Löfven förklarar Lagercrantz så här.

– Vi har bjudit in blockens ledare till Duellen och ser till storlek och mandatfördelningen vid det senaste valet för att kunna ställa ansvarsutkrävande frågor. M och S var de två partier som fick mest stöd i valet 2014.

Liselotte Andersson, tf vd för Värmekyrkan och Louis de Geer konsert och kongress, är nöjd över att få arrangemanget.

– Det är ju en spännande tid nu inför valet och det känns jätteroligt att SVT väljer att lägga den här duellen i Norrköping, säger Andersson.

När det gäller publiken så har respektive parti bjudit in 50 personer var, resten består till största delen av studenter. Duellen direktsänds i SVT inför publik i Värmekyrkan på fredag 20.00–21.30.

Dagen före valdagen – lördagen den 8 september – sänds ytterligare en duell mellan Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Den duellen spelas in i Linköping och direktsänds i TV4.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa