Tre år sedan "Lollo" försvann

Nu har det gått tre år sedan gusumbon Berndt ”Lollo” Karlsson, då 68 år, försvann innan sin födelsedag. Trots att polisen har en hel del spår och bevis, har man inte löst fallet.

6 april 2019 08:00

En då 36-årig man som funnits i ”Lollos” bekantskapskrets misstänks för att ha med ”Lollos” försvinnande att göra och häktas skäligen misstänkt. Men åklagaren får inte fram fler bevis så mannen släpps.

Det dröjer ytterligare nio månader innan kammaråklagare Anna Jakobsson kan lägga fram tillräckliga bevis för att mannen ska häktas på sannolika skäl, misstänkt för att vara delaktig i ”Lollos” försvinnande. Polisen har säkrat fler spår i ”Lollos” lägenhet i Gusum, där man också misstänker att brottet har skett.

Rubriceringen är människorov och brottet ska ha begått i ”Lollos” hemort Gusum, ”någon gång i början av april 2016”. Men inte heller den här gången räcker bevisen och mannen försetts på fri fot. Sedan dess vet inte polisen var han är.

Berndt ”Lollo” Karlsson har ännu inte hittats, trots upprepade sökinsater av både polis och Missning People.

Tidigare när Missing People var ute och letade efter ”Lollo”, letade man efter en person som var vid liv, de senaste gångerna har det varit annorlunda.

– Då i början fanns det ingen uttalad brottsmisstanke, men utan vi letade efter någon som kanske gjort sig illa eller blivit hjärtsjuk i skogen. Nu tror polisen att han är bragd om livet så vi söker av samma områden som vi gjort tidigare med Gusum som utgångspunkt, sa Lotta Klang Bergström inför den senaste sökinsatsen för ett år sedan.

Polisen har också fått in tips från sierskor, ett av dem handlade om att ”Leta på golvet i Gusumsån”, men ingen ”Lollo” hittades.

Det som hittat är en nyckelknippa med en nyckel som går till ”Lollos” lägenhet. Nyckeln hittades i Finspång vilket sågs som en märkligt, hur hade den hamnat där? Det har polisen inget svar på.

Även tv-programmet ”Veckans brott” med dåvarande programledare Leif GW Persson tog upp fallet, men trots stort massmedialt uppmärksammande är ”Lollo” fortfarande försvunnen.

Innan jul förra året hade inget nytt framkommit som kan förklara vad som hänt med ”Lollo” eller var han är.

– Det har varit ganska tyst kring ”Lollo”, det har inte kommit något tips som lett ärendet framåt på länge, säger Anders Selevik.

Trots att polisen har en hel del spår och bevis, har man inte löst fallet.

– Det vi har räcker helt enkelt inte, vi måste hitta ”Lollo” - vilket vi inte gjort trots att både vi och Missing People letat på många ställen, många gånger, säger Anders Selevik.

FAKTA

Försvinnandet

Bernt Olov ”Lollo” Karlsson tog den 2 april 2016 bussen från Valdemarsvik till Gusum vid 17-tiden. Den 5 april beställde han en tårta till sin födelsedag, en tårta som han aldrig hämtade ut. Därefter är han spårlöst förvunnen.

Den 1 juni 2016 anhölls en då 36-årige man skäligen misstänkt för människorov. Mannen släpps dock i brist på bevis, två gånger, men är enligt polisen och åklagare fortfarande misstänkt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -