Tjejerna flyttar in i byggbranschen

"Arbetsgivarna frågar efter fler tjejer, det blir en annan jargong på jobbet när det är mer blandat", säger Amanda Adolfsson Kojo, som läser tredje året på bygg- och anläggningsprogrammet på Ebersteinska.

25 maj 2019 09:00

Antalet tjejer som söker till byggprogrammet i gymnasiet har ökat och i år är Norrköpings siffror dubbelt så höga som i övriga landet. Att få möjligheten att göra något praktiskt samt goda möjligheter till jobb efter studenten motiverar allt fler tjejer att söka byggprogrammet.

My Svärd läser andra året på bygg- och anläggning och tycker det är kul att fler tjejer söker sig till utbildningen. I dagsläget är endast en procent av arbetarna inom branschen kvinnor, men hittills har varken hon eller hennes klasskompisar märkt av några svårigheter med att verka inom en mansdominerad bransch.

– De får respekt för en när de märker att man faktiskt kan sin grej, säger My Svärd och tillägger att det också är viktigt att säga ifrån ifall något inte känns bra.

Vi träffade tjejerna i samband med Byggmässan, som hölls i veckan, och är ett samarbete mellan Byggnadsindustrins yrkesnämnd (BYN) och Ebersteinska gymnasiet. Janne Malmberg och Lena Lundström från BYN är glada över den ökande andelen sökande tjejer.

– Det är ett trendbrott, säger Janne Malmberg, som tycker att det är bra att tjejerna tar för sig.

– Ingen som ska behöva anpassa sig, byggbranschen är för alla, säger han.

Amanda Adolfsson Kojo och hennes klasskompisar rekommenderar fler tjejer att våga söka.

– Det är roligt och finns så mycket möjligheter! Du får lära dig något helt nytt samtidigt som du fortfarande kan välja mellan att plugga vidare eller jobba med det du lärt dig, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Linn Koch-Emmery

Ämnen du kan följa