Det var på måndagen som en privatperson i Ödeshög hörde av sig till räddningstjänsten om en försäljare som ringt upp och påstått att en ny lag ska börja gälla från den 1 april – denna lag kräver att varje hushåll måste ha två brandfiltar i huset. Försäljaren ska sedan ha erbjudit just brandfiltar till det stabila priset av 1 700 kronor styck. Nu har Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) gått ut och varnat för denna sorts bluffsamtal.

Det är naturligtvis inte olagligt att sälja brandfiltar men någon lag om brandfiltstvång står inte för dörren – det hela är en bluff.

– Vi vill gå ut och varna för det här för det är naturligtvis ett överpris. Det går att få tag på brandfiltar från dryga 100 kronor och uppåt och någon ny lag är inte aktuell, berättar Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg på RTÖG.

Artikelbild

| Brandfilt är bra att ha men någon lagstiftning är inte aktuell och den ska inte kosta flera tusentals kronor.

– Det har även förekommit liknande fall där telefonförsäljare försökt sälja brandsläckare till kraftiga överpriser. Vi tycker naturligtvis att det är bra om man ser till att ha en brandfilt hemma men det finns billigare som fungerar utmärkt.

Får man alltså försäljarsamtal som talar om kommande lagstiftning och vill sälja brandfiltar för tusentals kronor bör man dra öronen åt sig.