Telefonbluff om brandfilt

En telefonförsäljare har ringt upp personer i länet och påstått att en ny lag är på gång som kräver att varje hushåll har två brandfiltar. Lämpligt nog kan denne erbjuda just brandfiltar – för 1 700 kronor (!) styck. Nu varnar RTÖG om bluffen.

19 mars 2019 15:45

Det var på måndagen som en privatperson i Ödeshög hörde av sig till räddningstjänsten om en försäljare som ringt upp och påstått att en ny lag ska börja gälla från den 1 april – denna lag kräver att varje hushåll måste ha två brandfiltar i huset. Försäljaren ska sedan ha erbjudit just brandfiltar till det stabila priset av 1 700 kronor styck. Nu har Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG) gått ut och varnat för denna sorts bluffsamtal.

Det är naturligtvis inte olagligt att sälja brandfiltar men någon lag om brandfiltstvång står inte för dörren – det hela är en bluff.

– Vi vill gå ut och varna för det här för det är naturligtvis ett överpris. Det går att få tag på brandfiltar från dryga 100 kronor och uppåt och någon ny lag är inte aktuell, berättar Sylvia Rydström, kommunikationsstrateg på RTÖG.

– Det har även förekommit liknande fall där telefonförsäljare försökt sälja brandsläckare till kraftiga överpriser. Vi tycker naturligtvis att det är bra om man ser till att ha en brandfilt hemma men det finns billigare som fungerar utmärkt.

Får man alltså försäljarsamtal som talar om kommande lagstiftning och vill sälja brandfiltar för tusentals kronor bör man dra öronen åt sig.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors

Ämnen du kan följa