Tänk dig för innan du väljer taxi

En spya i taxin kan kosta dig drygt 3 000 kronor. Det är du själv som måste kolla vad som gäller när du sätter dig i bilen.

21 oktober 2016 07:30

I Sverige råder det fri prissättning på taxiresor. Men det är du som resenär som måste ha koll på priset. Samtidigt måste taxibolaget ha en tydlig information om vilka priser man tillämpar. Enligt uppgifter till NT kan ibland en taxiresa bli många tior dyrare om du inte håller koll på kilometerpriset. I Stockholm finns de värsta exemplen. Där har det exempelvis förekommit uppgifter om att kunder har fått betala över 3000 kronor för en taxi från Arlanda till Stockholm city. Med etablerade bolag är det fasta maxpriset 675 kronor för samma resa, enligt Swedavia, som driver flygplatsen.

Vilseledande

Kollar man ärenden hos Konsumentverket är det vanligaste ärendet när det gäller taxibolag just prissättningen där prisinformationen har uppfattats som vilseledande. Konsumentverkets råd är att den som känner att den fått betala för mycket för en resa ska anmäla det till Transportstyrelsen.

– Vi får in ungefär 40 anmälningar per år. Om bolaget blir av med sitt tillstånd handlar det om en helhetsbedömning, svarar Monika Näslund, pressinformatör på Transportstyrelsen.

I övrigt hänvisar hon till taxitrafiklagen som säger att ett tillstånd ska återkallas om tillståndshavaren har dömts för ett allvarligt brott, inräknat allvarligt ekonomiskt brott. Eller har dömts för en eller flera allvarliga eller upprepade överträdelser. Eller att man inte fullgjort sina skyldigheter mot det allmänna när det gäller betalning av skatter och avgifter.

Polissak

Från intresseorganisationen Svenska Taxiförbundet anser man att det är solklart vad som ska gälla. Även därifrån hänvisas till Transportstyrelsens regler. Där står det "Samtliga taxifordon ska ha prisdekaler både inne i och utanpå fordonet. Den som har tillstånd till taxitrafik är skyldig att före färden låta passagerarna få kännedom om den taxa som tillämpas. Taxan ska vara uppbyggd så att priset för transporten enkelt kan bedömas före färden. Kvittot ska visa körd sträcka och hur lång tid färden tagit".

– Följer man inte förlagan, har man gjort fel. Det är polisens sak att följa upp, säger förbundsdirektören Claudio Skubla i en kommentar.

Alla villkor

Taxiresor.se är en sajt som jämför priser på taxiresor. Eric Aronson är en av ansvariga på sajten. Han har några råd till dig som kund innan du sätter dig i en taxibil:

– För att undvika att bli uppskörtad ska man granska prisdekalen som ska sitta på den bakre sidorutan på båda sidor av bilen. Om det högsta jämförpriset är över cirka 350 kronor bör man överväga att välja ett billigare taxibolag. Det högsta jämförpriset ska alltid vara skriven i stor stil på prisdekalen, och ska vara enkelt att avläsa på minst en meters avstånd.

Enligt reglerna ska också kostnader för oförutsedda händelser också redovisas. Som exempelvis att det kan kosta extra, väldigt mycket extra, om du exempelvis kräks i en taxi. Enligt uppgifter till NT kan den kostnaden bli mellan 2 000-3 500 kronor för en passagerare. Det är du också skyldig att ha kontroll på som kund.

Fotnot: Har du som kund råkat ut för orimligt dyra taxiresor. Kontakta Roland Klinga på roland.klinga@nt.se eller 0768-408168.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga