Tandläkare påverkas av coronautbrottet

Personal på flera tandvårdsmottagningar tvingas nu gå ner i arbetstid som en följd av coronautbrottet.

26 mars 2020 08:00

Den privata vårdkoncernen Praktikertjänst som bedriver tandvård runtom i landet korttidspermitterar personal från och med måndag och sex månader framåt på grund av coronautbrottet.  Färre patienter är helt enkelt orsaken.

Det här gäller även således de nio klinkerna i Norrköping, som ingår i koncernen. Och den i Söderköping.

Peter Franzén är verksamhetsansvarig tandläkare på en av dem, Tandläkarhuset Pronova i Norrköping. På måndagseftermiddagen fick han beskedet från koncernledningen.

– Det är en besvärlig ekonomisk situation även för den här branschen. Därför kommer personalen att korttidspermitteras 60 procent under ett halvår. Vi är tolv på kliniken som påverkas, säger han.

Även här tvingas man konstatera att antalet patienter minskat.

– Tar vi bort dem som är i riskgrupperna och även dem som på något sätt är förkylda, enligt de rekommendationer vi har att hålla oss till, blir det inte så många kvar. För många är överlag förkylda nu på våren, tillägger han.

Hur känner du själv inför smittoläget?

– Jag är personligen inte rädd för att blir smittad. Vi jobbar normalt med patienter som kan ha olika virus och bakterier. Vi följer våra basala hygienrutiner och klarar det. Det speciella med covid-19 är att det är många som är drabbade och att det är mer smittsamt.

Även Folktandvården har tvingats vidta åtgärder. Bland annat ställs alla besök in för patienter över 70 år som en del i att skydda utsatta grupper.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ramstedt