Stora skrotbranden är nu släckt

Branden på en återvinningsanläggning i Norrköping är nu släckt. Räddningstjänsten kunde lämna platsen under måndagsmorgonen.

9 september 2019 10:46

Under morgonen på måndagen kunde räddningstjänsten lämna återvinningsanläggningen i Norrköping där en brand härjat i en stor skrothög sedan i lördags.

– Släckningsarbetet pågick fram till i går och sedan har vi haft bevakning under natten. Under morgonen kunde vi lämna helt och hållet och lämna över till företaget, säger Caroline Carlheim, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland. 

Rökutvecklingen var under helgen kraftig och räddningstjänsten befarade att röklukten kunde komma att kännas av i området under den kommande veckan. Den prognosen har nu mildrats något, säger Caroline Carlheim.

– Det handlar om väldigt lite rök nu, om det ens är någon. Men det kan ryka i någon dag till.

Både polis och räddningstjänst kommer, enligt tidigare uppgifter, att utreda branden, men exakt hur räddningstjänstens utredning kommer se ut, vet ännu inte Caroline Carlheim. 

– Det är väldigt olika hur de utredningarna ser ut och jag inte är helt insatt i hur det kommer bli, men ofta är det själva insatsen som utreds. 

Jourhavande förundersökningsledare fattade på lördagskvällen beslut om att polisen ska inleda en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. Platsen har också spärrats av polis, men det är ännu oklart om en brottplatsundersökning kommer att genomföras. 

– Det kan vara så att man behövt flytta på så mycket saker att det inte är någon mening. Men brottrubriceringen kvarstår, säger Åsa Willsund, polisens presstalesperson. 

Det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson