Shopping för morgonpigga i riskgrupper

Ica Maxi öppnar tidigare i coronatider för att hjälpa kunder som vill handla utan att trängas.

25 mars 2020 11:00

– Vi märker att kunder som befinner sig i en riskgrupp oroas för viruset och smittspridningen och då beslutade vi efter en del interna diskussioner att släppa in kunderna en timme tidigare än vanligt. Det kanske inte är så där optimalt, men hittills har det fungerat bra. Vi märker att fler och fler vill handla tidigt, säger Niklas Andersson, vd Ica Maxi Norrköping.

I tisdags morse kunde han och kollegorna på stormarknaden räkna in 100 köpsugna mellan 06.00 och 07.00.

– Det är ganska mycket. Samtidigt ska man komma ihåg att den 24 mars förra året hade vi totalt 4 596 kunder. Backar vi två veckor ser vi klara effekter på att kunder bunkrar. Vi pratar om en riktigt bra försäljning, säger han.

Oroas kunderna fortfarande för att varor ska ta slut?

– Ja, så är det, trots att informationen i media inte pratar om brist på varken mat eller papper. Det har bunkrats i massor. Visst kan det vara problem med att få fram vissa varor, men det beror mer på eftersläpningar i varuleveranserna. Vi pratar om en sanslös bunkring. Det kan nog varenda butik i hela Sverige skriva under på, säger Niklas Andersson.

Köphaussen har fokuserat på toalett- och hushållspapper, pasta, ris, mos, mjöl, jäst, kött- och fiskkonserver, blöjor och välling. Nästa fråga att tackla gäller vad som händer med importerade varor från "stängda" länder som Italien och Spanien.

– Här är det faktiskt mer osäkert, jag vet inte vart det tar vägen. Det är stora mängder grönsaker det handlar om.

En ökad efterfrågan på hemkörning av matkassar har också fått Ica Maxi att "stuva om" i personalstyrkan.

– Det sker ganska ofta hos oss och nu är det särskilt påtagligt. De anställda jobbar på flera avdelningar och i det här läget måste vi hjälpa varandra där det är som mest att göra, säger Niklas Andersson.

Kunden Boel Ljung anser att detaljhandeln gör rätt i att möta önskemål från kundgrupper som räds smittan.

– Absolut, som service är det jättebra och många är oroliga. Det är nästan hysteriskt på sina håll. Jag kan förstå dem som av olika anledningar befinner sig i en riskgrupp och inte vill gå och ut trängas med en massa människor, säger hon.

Coronavirus – eller SARS-CoV-2 – är ett droppsmittande virus som påminner om influensa, med symptom som feber och hosta. Eftersom viruset är nytt går det ännu inte att bota medicinskt. Sjukhusen kan hjälpa drabbade organ att fungera bättre genom till exempel respiratorer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rikard W Larsson