Så svarar krögarna på kritiken

Från slarv och misskött ekonomi till brottsmisstankar – orsakerna bakom krögarnas indragna serveringstillstånd är flera. Så här svarar de på kommunens kritik.

21 juli 2018 09:00

När serveringstillståndet för Fiskmagasinet i Norrköping AB nu dragits tillbaka, drabbar det även baren Enjoy i Knäppingsborg, då båda krogarna hör till samma företag. Orsakerna till att tillståndet dras tillbaka är flera, men handlar bland annat om att den nye ägaren anses vara olämplig som innehavare av ett serveringstillstånd. Anledningen till det är att han är misstänkt för brott i en pågående förundersökning.

Vad för typ av brottslighet det rör sig om är för känsligt att avslöja i det här skedet, säger Rasmus Borgström, operativ koordinator på närpolisområde Norrköping.

– Det kan till exempel vara ekonomisk brottslighet eller annan brottslighet som påverkar bedömningen av hur lämpligt det är att han har ett serveringstillstånd.

Han påpekar dock att en misstanke inte är samma sak som en dom, och att en person inte är skyldig förrän han är dömd.

Den 54-årige ägaren har på grund av sjukdom inte varit tillgänglig för en intervju, men låter genom sin personal hälsa att han känner sig orättvist behandlad av Norrköpings kommun och att misstankarna mot honom är felaktiga. Mannen, som tidigare varit krögare, medger att det finns skatteskulder i Fiskmagasinet i Norrköping AB, men säger att dessa följde med företaget när han köpte det.

Även för restaurangen L'amore är det ägarens rättsliga bekymmer som delvis ligger till grund för kommunens beslut. 2016 dömdes 50-åringen för att ha fört in 3,75 kilo röktobak i landet utan tulla för varan. Samma år genomförde Skatteverket en tillsyn på restaurangen, och fann då att de som arbetade där just då inte stod inskrivna i personalliggaren. I mars 2017 varnades krogen också efter att ha serverat alkohol till minderåriga.

När vi kontaktar ägaren avböjer han att kommentera, men meddelar att han har överklagat beslutet. Han har dock i ett tidigare yttrande till kommunen påpekat att de omständigheterna de lyfter fram ligger långt bakåt i tiden.

I den indiska restaurangen Indras fall är det enbart ekonomiska förhållanden som gör att de förlorar tillståndet. Orsaken bakom företagets och ägarnas skulder är de många fall av skadegörelse som de utsatts för, säger Masudur Khandaker som driver restaurangen med sin fru. Vid inte mindre än 19 tillfällen har de fått sina rutor krossade, och nio gånger har företagets bil blivit utsatt för skadegörelse.

– Självrisken har blivit 9 000 för varje fönster. Det är inte så lätt, vet du. En krogägare kan inte lägga undan pengar och bli multimiljonär. Alla har sin familj att försörja, säger Masudur Khandaker.

Fotios Giannovlidis äger och driver Haga krog, som också förlorade sitt serveringstillstånd efter tisdagens beslut. Han är medveten om flera av de brister som kommunen slår ner på, som till stor del handlar om skatteskulder och betalningsanmärkningar. Utöver det lämnades också restaurangrapporten in flera månader för sent.

Problemen beror till viss del på en tidigare personalchef som gick in i väggen, säger ägaren, men samtidigt vill han inte skylla ifrån sig.

– Det är också mitt ansvar. Jag måste hålla koll på skattekontot. Det var mitt fel.

Han upplever dock att kommunen varit hårda mot honom, som om de letat efter saker att anmärka på.

– De har gjort kontroller här säkert tio gånger, och de har inte hittat något fel. Polisbilen har stannat framför restaurangen och det har till och med varit två politiker här.

Precis som de andra berörda krögarna tänker han överklaga beslutet.

– Jag tycker kommunen ska ge mig en chans till. Gör jag bort mig kan de komma och stänga restaurangen, säger Fotios Giannovlidis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa