Så mycket skräp fanns det på ön

På lördagen plockade Naturskyddsföreningen skräp på Esterön. Resultatet: däck, plastföremål och 15 fyllda sopsäckar.

21 augusti 2018 12:00

Det var sjätte året i rad som Naturskyddsföreningen plockade skräp på Esterön ute i Bråviken. Den här gången deltog åtta personer.

En av dem var Marika Sjödin.

– Naturskyddsföreningen gör många naturfrämjande åtgärder och att plocka skräp är en av dem, säger hon.

– Skräp ställer till det en hel del för naturen, djuren och för människor också för den delen. Det är ett naturreservat det här, dessutom, så man vill ju ha lite fint där.

Skräpet sköljs både upp från havet och kommer till ön med besökare. Naturskyddsföreningen fick ihop cirka 15 sopsäckar och diverse större saker som däck, hinkar, plaströr och en engångsgrill.

Mängden skräp har hållit sig ungefär på samma nivå sedan föreningen började plocka skräp på ön. Stiftelsen Håll Sverige rent sponsrar med sopsäckar.

– Folk vill engagera sig, säger Marika Sjödin och berättar om deltagare som sagt att de ville göra något vettigt med sin dag.

Mycket frigolit sköljs upp på stränderna. Ett av fynden var också en senapsflaska i plast som det växte havstulpaner på, en flaska som legat ett tag i vattnet.

– Plast bryts inte ned, utan det blir bara mindre och mindre partiklar, som tar sig in i marina djur och så vidare i näringskedjan.

Andra fynd var golfbollar som flyter i vatten. Och en fiskelina i en buske.

– Jag var så otroligt glad att det inte hängde en fågel i den, att det inte var några djur som fastnat i skräpet, för det händer också: att djur dör på grund av att de fastnar, eller äter skräp, säger Marika Sjödin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren