Så är läget på Esterön efter branden

Eftersläckningsarbetet är avgörande för att undvika att en brand uppstår igen. Det menar Holmen, som nu ska försöka rädda skogen på det brandhärjade Esterön.

23 juli 2018 20:00

Det var på söndagseftermiddagen som en skogsbrand bröt ut och senare släcktes på Esterön.

När räddningstjänsten har släckt en brand och bedömer att branden är under kontroll, lämnas ansvaret över till markägaren eller till den som förvaltar skogen, i detta fall Holmen. Efterbevakningen är ett grovarbete som går ut på att vandra, gräva och släcka ner små glödbränder för att undvika att bränderna ska sätta fart igen.

– Eftersläckningsarbetet handlar mycket om att vakta och hålla koll så att branden inte blossar upp igen. Sådant arbete kan pågå i upp till två veckor, säger Stina Sandell, kommunikationsdirektör på Holmen.

– Det är för tidigt att bedöma hur och på vilket sätt skogen kan ha skadats, det är alltid svårt att bedöma konsekvenser så nära inpå, säger Stina Sandell och tillägger att skadat virke också kan nyttjas som till exempel biobränsle.

Den stadsnära skärgårdsön som brukade vara en symbol för lyckliga somrar är idag en nästan förfallen skatt. Idag hyrs ett fåtal campinghus ut till privatpersoner, en vandringsled finns på ön och Naturskyddsföreningen åker årligen dit och plockar skräp.

Viktor Månsson, ansvarig för Norrköpings idrotts- och friluftsområden, vet för tillfället inte vad som satte igång branden och berättar att de ännu inte har någon helhetsbild av skadorna på ön efter branden.

– Vi kommer åka ut till Esterön så snart vi får tid, idag (måndag) eller imorgon. Då kommer vi främst att titta på vandringsleden och stugorna. Vandringsleden går runt öns kant, så den bör vara opåverkad eftersom branden skedde på västra sidan inåt på ön, säger Viktor Månsson och tillägger att enligt räddningstjänsten har ingen bebyggelse tagit skada.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Karoline Montero Araya

Ämnen du kan följa