Par från Norrköping i kidnappningsdrama

I åtta minusgrader lämnades den kidnappade kvinnan misshandlad, bunden och tejpad i en byggsäck i en enslig skogsdunge norr om Stockholm. Nu döms en 20-årig kvinna från Norrköping till åtta års fängelse för mordförsök, människorov och rån. Brotten begick hon tillsammans med en 24-årig man från Norrköping.

31 maj 1918 16:11

Den 20-åriga kvinnan sitter nu häktad misstänkt för liknande grov brottslighet i Linköping tillsammans med den fyra år äldre mannen från Norrköping. Brotten begicks den 28 november 2017.

– De är häktade för försök till grovt rån och grov misshandel. Det råder förundersökningssekretess så jag kan inte gå in på några detaljer, men det var teknisk bevisning kombinerad med andra spår som gjorde att vi började rikta våra misstankar mot dem, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund.

Vid händelsen i Linköping blev en man i 40-årsåldern svårt knivskuren.

– Det är liknande omständigheter som vid brotten i Stockholm, säger Britt-Louise Viklund.

Kidnappningen den 5 februari började med att en kvinna hade lagt ut en soffa till försäljning på Blocket. Ett ungt par kom och tittade på den hemma hos henne på Östermalm i Stockholm. Under rättegången berättade målsägaren att de verkade osäkra till en början, innan kvinnan i paret plötsligt drog fram en pistol och sade att de "bara skulle råna henne lite".

Sedan överföll paret Östermalmskvinnan. Mannen höll fast henne, stoppade bomullstussar i hennes närborrar och höll för hennes mun.

Norrköpingskvinnan band hennes fötter och händer med buntband bakom ryggen. De fäste också silvertejp runt hennes ben och mage, varpå de klädde in henne i plastsäckar.

I det läget krävde de sitt offer på koder, pinkod till mobiltelefonen och kreditkortsuppgifter och hotade att skjuta henne om hon inte lämnade uppgifterna. Mannen tryckte även i henne tabletter.

Paret slog också in henne i en byggsäck, släpade ut henne till en bil och åkte iväg. Under färden trodde hon att hon skulle dö.

Till slut stannade paret vid en enslig skogsväg norr om Stockholm och dumpade kvinnan i snön. Hon lyckades dock komma ur säcken och hasade sig upp till en skogsväg, där hon skavde av buntbanden mot en sten och började gå i snön.

Till slut kom ett par i en bil och tog med henne hem, larmade polisen och såg till att hon kom till sjukhus.

Polisen larmades och de lyckades senare spåra paret via en mobiltelefon. De kunde att kontantkortet hade köpts på en bensinmack vid Nyköpingsbro och den åtalade mannen visade sig där också ha fångats på en övervakningsfilm. Det ledde fram till att paret så småningom kunde gripas och senare också åtalas för händelsen.

Nu döms den 20-åriga kvinnan – mot sitt nekande – för människorov, rån och mordförsök till åtta års fängelse.

Hon har pekats ut av den kidnappade kvinnan och Stockholms tingsrätt drar slutsatsen att telefonrörelserna och sms-konversationerna samt 20-åringens dna på fyndplatsen ger ett mycket starkt stöd det utpekandet.

Rätten anser att det samlade straffvärdet för brotten är tio års fängelse, men beaktar hennes ungdom och bestämmer påföljden till åtta års fängelse.

20-åringen döms också att betala ett skadestånd på 335 885 kronor till den utsatta kvinnan.

Den medåtalade mannen från Norrköping genomgår just nu en rättspsykiatrisk undersökning. När den är klar kommer tingsrätten att ta ställning till om även han ska dömas för brotten. Han har medgivit att han deltagit i ett rån mot målsägaren, men förnekat delaktighet i det som hände sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa