Nytt inslag i slottsmiljön

De firar att de varit gifta i 25 år. Nu har de också förverkligat sin idé om en handelsträdgård vid Löfstad slott.

10 juni 2017 10:00

Catarinya och Henrik Ståhl har i tio år bott i den södra flygeln vid Löfstad slott utanför Norrköping, privata hyresgäster hos Östergötlands museum.

Båda är företagare: hon är utbildad florist och trädgårdsmästare, senast verksam i Linköping, och han har de senaste åren varit verksam genom att hyra ut sig som chef till olika företag. Han är också utbildad kock.

En bra kombo när man ska starta både en handelsträdgård och ett trädgårdscafé, som paret nu gjort.

Catarinya och Henrik Ståhl har varit gifta i 25 år. De kände att de ville göra någonting tillsammans, jobba ihop, i vardagen, efter många år med egna karriärer.

I maj slog de upp portarna till handelsträdgården med ett nybyggt växthus intill den gamla smedjan nedanför Löfstad slott. Nytillskottet vid slottet är gjort med känsla och respekt för den historiska miljön och med godkännande från alla inblandade parter, ända upp till länsstyrelsen.

Växthuset i trä, ritat av Fredrikssons Arkitektkontor och byggt på ett snickeri i Gnesta, bildar tillsammans med ett litet rött hus ett U. Samma U-form hade också det växthus som en gång i tiden fanns på en annan plats vid slottet.

Färgen på växthuset och trästaketet är vackert grön, med en gråton i, och på gårdsplanen står bord med rosor, perenner, kryddor, buskar och sommarblommor. Det går att sitta både i det lilla caféet som nu fått värme indraget, utomhus och i växthuset, som fått 30 platser, något som gör det möjligt att förlänga säsongen, från mars till oktober.

– Vid regn sitter folk och fikar inne i växthuset, säger Henrik Ståhl.

Från hyresvärdens sida tycker man att det är bra att den nya verksamheten kan locka besökare även vår och höst, medan slottet har sin egen högsäsong under sommaren, säger han.

Riddarhuset äger slott och mark, som i sin tur har ett hyresförhållande med Östergötlands museum, som är hyresvärd för paret Ståhl och deras bolag. Den tredje aktören vid slottet är det privatdrivna värdshuset i en av flyglarna.

Handelsträdgårdar vid slott finns runt om i Sverige, men det här är den första i Östergötland.

– Vi har hållit på med det här projektet sedan mars 2016, berättar Henrik Ståhl.

Det var då de första mötena hölls med Östergötland museum och paret Ståhl presenterade sin idé, som blev väl mottagen.

Förutom paret Ståhl är det sju anställda i verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanna Beskow Norgren

Ämnen du kan följa