Bland annat TT rapporterade om hackerattackensom ska ha genomförts av så kallade kryptogrävare, och ha riktats mot bland annat Luftfartsverket, Polismyndigheten, Försvarets Materielverk och ett antal kommuner.

Genom pluginprogrammet Browsealoud lades en kod in på hemsidorna, som hjälpte till att bryta kryptovalutan monero som använder samma teknik som bitcoin. Det ska ha möjliggjort för hackarna att få tillgång till programspråket för respektive hemsida för att kunna styra över innehållet på sidan. Men det framkom också uppgifter om att det inte gjorts några sådana intrång.

– Vi har inte alls blivit inblandade. Vi blockerar i tid och har inte haft någonting med det här att göra, säger Per Fröberg på Luftfartsverkets presstjänst.

Han berättar också att Luftfartsverkets IT-miljö har analyserats, men att man inte funnit några spår av en hackerattack.

Har ni tidigare råkat ut för hackare?

– Det vet jag inte generellt. Nu ställer du frågor som du inte ställt tidigare, säger Per Fröberg som bara kan svara på det här aktuella försöket till hackning.