Löfven valspurtade med bamse på Leons

I slutspurten inför EU-valet rullade statsminister Stefan Löfven på onsdagsförmiddagen in i Norrköping med Socialdemokraternas röda buss. Han gjorde vad han kunde för att peppa såväl förstagångsväljare på De Geer-gymnasiet som rörmokare på Leons att rösta.

22 maj 2019 16:45

Först körde två svarta bilar med statsministerns livvakter in på De Geergymnasiets skolgård och sedan kom den stora röda bussen med Stefan Löfven och hans följe. Han hann knappt ut ur bussen förrän gymnasielever kom fram och ville prata med honom.

Sedan tog rektor Mattias Kempe Kreutz med honom in i trapphallen, där de stannade framför Carl Larsson-målningen "Den första läxan" innan han i aulan höll tal för treorna, som snart kommer att rösta i skolans EU-val.

– Det var kul att få se den fantastiska Carl Larsson-tavlan. Det är en riktig konstskatt. Den ska ni vara stolta över, sade Stefan Löfven, och gled sedan osökt in på EU-valet.

– Ni är framtiden, men ni ska vara med och bestämma NU. Ni som är förstagångsväljare: Ta möjligheten och gå och rösta.

Han tyckte inte att de skulle haka upp sig på att EU kan uppfattas som komplicerat och lite luddigt.

– Gör inte valet mer komplicerat än andra val. Man behöver inte kunna allt. Gör det du känner och följ din egen kompass, sade han.

Sedan höll Löfven ett tal, som bland annat handlade om förintelseöverlevaren Tobias Rawet.

– Vi lever i Europa, som aldrig får glömma vad som hände. Det är extra viktigt nu när högerextrema vinner mark ute i Europa. Valet till EU-parlamentet är en folkomröstning om högerextremismen. Alla som vill vara en del av motståndet ska rösta och stå upp för alla människors lika värde.

För övrigt talade Stefan Löfven om att svenska kollektivavtal ska gälla för arbetare som kommer hit från andra länder och arbetar och att Sverige ska gå före i klimatomställningen.

Därefter följde en frågestund, där han avslöjade att han håller på GIF Sundsvall och Tottenham i fotboll, innan han poserade med alla som ville ta en selfie tillsammans med statsministern. En av dem var Lovisa Lindvall, som går i trean på hotell- och turismprogrammet.

– Jag gillar honom. Jag tycker att han gör ett bra jobb och det är bra att de håller SD utanför regeringen, sade hon.

Därefter drog bussen vidare till Leons gatukök, där Stefan Löfven tog en bamse med mos och pratade med rörmokarna Roger Gustavsson och Peter Halldén.

– Ett problem idag är man inte talar samma språk på byggen. Det påverkar säkerheten och det blir mycket olyckor. Jag tror att det skulle bli bättre om svenska kollektivavtal alltid gällde i Sverige, säger Roger Gustavsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Petronella Uebel

Ämnen du kan följa