Hon tar över grova brott

De flesta av sina yrkesverksamma år som polis har Hanna Sjögren gjort i Norrköping och efter att ha varit gruppchef, haft stabstjänst i Linköping, varit närpolischef i Finspång och nu senast lokalpolisområdeschef i Motala vänder hon hemåt.

31 maj 2019 08:00

Från början av september är hon ny polischef för avdelningen grova brott i Norrköping.

– Jag vill tillbaka för att bidra, Norrköping är den staden där jag har mitt polishjärta. Bidra kan man göra på olika sätt, men nu känner jag att jag kommer att göra nytta genom att skapa bra förutsättningar för andra. Jag kommer att ha närkontakt med dem som gör hantverket, säger Hanna Sjögren.

Polis är och har alltid varit hennes drömjobb.

– Det är inte på vilken nivå som är det viktigaste utan att det är ett jobb jag trivs med, som ger mig utmaningar och där jag på olika sätt kan fortsätta arbeta med ledarskapsfrågor, säger Hanna Sjögren.

Och utmaningar har det inte lidits brist på inom polismyndigheten. Hanna Sjögren har dock hela tiden varit en av dem trott och tror på den största omorganisationen i myndighetens historia.

– Jag har inte förvånats över motståndet, men det har varit en stor omorganisation och det har krävts tålamod, men jag tycker ändå vi har jobbat på snabbt och haft framgång i det vi hade ambition att förändra, som exempelvis samverkanspartner för kommunen där vi fått jättefina kvittenser för vår kommunpolis, säger Hanna Sjögren.

Hon tycker också att myndigheten efter omorganisationen har blivit mer professionell och använder resurser på ett bättre sätt, men att man i framtiden behöver bli bättre på att anpassa sig snabbare.

– När vi blev färre var vi noggranna med var vi ökade och var vi tillsatte, nu går det inte att tajta till mer utan vi behöver utöka antalet poliser, säger Hanna Sjögren.

Framtidens polis måste enligt henne bli bättre på det brottsförebyggande arbetet och inte bara springa efter det eskalerande våldet, och det gäller alla poliser. Men man måste även fortsätt utvecklas professionellt som myndighet och tekniken, utbildningen och kompetensen måste också finnas där.

Som chef för grova brott kommer hon inte ha riktigt samma arbetsbeskrivning som sin föregångare, hon kommer inte att också vara förundersökningsledare.

– Jag kommer att få jobba med att implementera ett nytt tankesätt, vilket jag tycker är kul, liksom att det är ganska många nya i gruppen och jag får nytta av mina kunskaper om ledarskap och får samtidigt jobba med de frågorna vilket jag tycker ska bli väldigt kul, säger Hanna Sjögren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell -

Ämnen du kan följa