Eller, det har faktiskt varit upp till varje enskild rektor hela tiden, menar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

– Ja, det är det och det har det ju egentligen varit hela tiden. Det finns många skolor som använder mobilförbud även om det kanske inte är på alla lektioner alltid. Så det här har varit en konstig politisk debatt, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Jan Björklund har låtsats som att det här inte är möjligt och då har man inte koll på hur det funkar på många skolor.

Läs mer:Kunskapsskolan i Norrköping inför mobilförbud.

Det var under onsdagen som diskussionen om mobilers varande eller icke i skolan kom upp. Då kom nämligen ett beslut från Skolinspektionen om att det är okej för rektorer att förbjuda mobiler i skolan, på ett villkor: Att eleverna får vara med i processen att ta fram reglerna. Ärendet prövades efter att en förälder anmält att en rektor infört mobilförbud på en skola i Orsa för två år sedan.

Enligt Skolinspektionen strider inte regeln i sig mot lagen. Däremot var det fel av rektorn att inte låta eleverna komma till tals innan förbudet mot att använda mobiltelefon under skoltid infördes. Skolinspektionen kräver därför att Orsa kommun tar fram en plan för att säkerställa att eleverna får vara med när ordningsregler tas fram.

Skolinspektionens beslut gör det mer tydligt för rektorer vad som gäller i framtiden.

– Det är så klart jättebra att det är tydligt det vi sagt länge: Alla skolor ska ha ordningsregler och alla ordningsregler 2016 bör rimligen innehålla regler om hur, när och var man använder tekniska hjälpmedel, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.