Finska korvar lockar kunder till Haga

Makkarakauppa på Smedstuguplan är mer än en butik. Det är också en viktig samlingsplats för finländare i Norrköping.

18 september 2016 19:25

Butiken har haft stängt i ett år så det var många stamkunder som blev glada när den åter öppnade i början av sommaren. I Makkarakauppa finns korvar, bröd, piroger och mycket annat gott som finska familjer gärna vill ha hemma på matbordet.

– Våra barn älskar knackkorven så vi är stamkunder, berättar Erika Ivarsson. Min mans familj kommer från Finland och det är ett måste att åka hit och köpt finskt bröd varje onsdag och vi är väldigt glada över att butiken har öppnat igen.

Det är bröderna Esa och Mika Kaakinen som driver butiken idag. Nu arrenderar de den men planen är att köpa butiken.

– Det är helt nytt för mig att stå i butik men det är jätteroligt, säger Esa Kaakinen. Vi märkte direkt att butiken har en trogen kundkrets och på kassadisken har vi en önskelista om vilka produkter kunderna helst vill ha.

Bröderna Kaakinen tar kylbilen över till Finland en gång varje vecka och köper varor. Då kommer de bland annat tillbaka med den populära knackkorven som alltså är direktimporterade från korvfabriken i Korpela.

– Vi finnar äter mycket korv, säger Esa Kaakinen och skrattar. Den är nog vår största vara.

I butiken är språket förstås mest finska och utanför samlas man på parkbänkarna för att prata en stund efter shoppingen inne i Makkarakauppa.

– Gemenskapen här är lika viktig som matvarorna, säger MajBritt Collin. Först handlar vi och sen pratar vi. Jag har ätit knackkorv sedan barnsben och måste ha den varje vecka. Vi åter den både kokt och stekt och den är fin att sätta i köttpirogerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulla Ericsson