"En resa som saknar motstycke"

Juno Blom blir ny partisekreterare. Något som får Liberalerna i Norrköping att sträcka lite på sig. ”Vi är stolta som tuppar”, säger partikamraten Anita Jernberger.

2 juli 2019 07:00

I fredags blev det klart att Nyamko Sabuni tar över som partiledare för Liberalerna efter Jan Björklund.

Norrköpingspolitikern Anita Jernberger satt med i valberedningen och har följt processen noga.

Hon tror att Sabuni är rätt person att leda partiet de närmsta åren.

– Jag tror att hon kan bli bra. Det jag först och främst ser i Nyamko är tydlighet och mod. Hon kommer inte att vika i sina ståndpunkter och vända kappan efter vinden. Hon kommer att stå fast i sin liberala värdegrund. Hon kommer att ha sitt team runt om sig som jobbar med olika sakfrågor och hon har respekt för deras synpunkter. Det högaktar jag henne för, säger Anita.

En person som kommer ingå i Sabunis team är Juno Blom.

Riksdagsledamoten från Norrköping inledde sin politiska karriär så sent som 2017 och har gjort raketkarriär inom partiet.

I höstas valdes hon in i riksdagen och nu blir hon ny partisekreterare.

– Juno har en oerhört stark civil karriär bakom sig och har varit en tydlig talesperson när det gäller frågor om hedersrelaterat våld, barnäktenskap och så. När man tittar på Nyamkos hjärtefrågor så tangerar väl de varandra. Här ser jag två själar som har hittat varandra och jag tror att de kommer bli ett oerhört starkt team tillsammans, säger Jernberger.

Hon tror inte att Junos ringa erfarenhet inom politiken kommer att vara ett problem.

– Inte med den civila karriär som hon har bakom sig. Hon har visat både kurage och att hon inte svajar när hon med sådan tydlighet hanterat ett område som är både kontroversiellt och politiskt svårt att ta i, säger Anita.

Kommer hon kunna fortsätta driva de här frågorna som partisekreterare?

– Ja, absolut. Kommer hon in på en ännu högre politisk nivå så har hon en ännu större möjlighet att verkligen se till att det blir kraft bakom orden.

Hur ser Liberalerna i Norrköping på att Juno blir ny partisekreterare?

–  Vi är stolta som tuppar. Det är fantastiskt. Vi har Juno och vi har talmannen (Andreas Norlén, Moderaterna) som också är från Norrköping. Man kan ju undra vad det är för klimat i Östergötland utgör en sådan grogrund för politiska personer. Det är klart att vi är jätteglada och det ger kraft åt vårt parti både på lokal och regional nivå.  Ska man tala om klassresor som vårt parti gärna gör så är det här en klassresa som saknar motstycke nästan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Jonsson