"E-handeln kan bli viktig för Norrköping"

"E-handeln kan bli oerhört viktig för Norrköping. Men det gäller att inblandade samarbetar", säger Jenny Ohlin-Olausson, vd på e-handelsutvecklaren Etendo.

3 oktober 2016 15:30

En del tror att e-handeln och dess lager kan ta över stafettpinnen när de stora lagren blir allt mer automatiserade. Etendo är ett företag med basen i Norrköping som jobbar med att hjälpa kunder att bygga upp och utveckla sin elektroniska handel. Här är man övertygade att det gäller att vara snabb med att göra Norrköping attraktivt.

Vara beredda

– Jag tror att Norrköping kan bli en stad i framkant. Redan nu finns förutsättningarna. Men jag tror också att det måste till att bland annat kommunen jobbar för att också få hit medelstora företags lagerverksamhet. Där kommer inte automatiseringen ske lika snabbt tror jag, säger Jenny Ohlin-Olausson, vd på Etendo.

– Det är rätt dyrt med exempelvis förarlösa truckar. Så det kommer ta tid innan ett mindre företag kan investera i det. Samtidigt ser vi att många små och medelstora företag satsar på e-handeln. Då tror vi att det gäller att samla all kompetens för att vara beredda. Det kommer ge jobb till Norrköping, säger Jan Olausson, teknisk projektledare på Etendo.

Stark trend

Även forskningen och statistiken visar att handeln står inför en omställning. I en färsk rapport från fackförbundet Handels analyseras några scenarier för e-handelns tillväxt under de närmaste tio åren. Enligt rapporten är e-handelns andel av detaljhandeln ungefär sju procent i dag. Med en svag utveckling kan e-handeln komma att stå för mellan 13 och 14 procent av detaljhandeln inom tio år. Med en stark utveckling kan e-handeln förväntas utgöra mellan 27 och 32 procent av total detaljhandel visar rapporten.

– Borås är ett bra exempel på en stad där man jobbar aktivt med e-handeln. Där finns många lediga lokaler som ger goda möjligheter till att bygga upp staden till en viktig spelare. Jag tror att Norrköping kan stå sig väl i konkurrensen. Staden har byggt upp en kompetens inom logistik och en välutvecklad infrastruktur som ger oss en fördel jämfört med andra, säger Jan Olausson.

Samarbete

Arbetsförmedlingen har tecknat inte helt positiva prognoser när det gäller den närmsta framtiden för lagerarbete. Men både Jenny Ohlin-Olausson och Jan Olausson är övertygade om att det handlar om att kunna ställa om. De efterlyser en gemensam plattform där alla aktörer samarbetar.

– Det gäller att skapa ett stort samspel mellan näringslivet, Norrköpings kommun, Universitet, fastighetsägare och övriga utbildningsaktörer. Vi tror att man måste hjälpas åt för att bli konkurrenskraftiga. Man kan stärka stadens attraktionskraft genom att skapa ett modernt handelsområde här med möjligheter till investeringar, etableringar, arbetstillfällen och tillväxt, säger Jenny Ohlin Olausson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Roland Klinga