"Det handlar inte om någon häxjakt"

Beskedet om att det införs drogtester den här terminen mottogs med förståelse på Ebersteinska gymnasiet ute på Bråvalla. "Jag har inga problem med det", säger 17-årige Linus Andersson.

24 augusti 2018 18:00

På fredagsmorgonen berättade Jörgen Strömberg, rektor på Ebersteinska gymnasiet på Bråvalla, för sina elever om de drogtester som Norrköpings kommun beslutat att införa den här terminen.

– En och annan ryckte kanske till när de hörde det här. Men det är viktigt att påpeka för eleverna att det inte rör sig om någon häxjakt. Det är för deras egen säkerhet, säger Strömberg.

Slumpvisa drogtester införs på allt fler gymnasieskolor i Sverige för att förebygga användandet av narkotika. I Norrköping införs drogtesterna, som är frivilliga och slumpmässiga, bara på de kommunala gymnasieskolornas yrkesprogram.

Kommunen motiverar det beslutet med att många av eleverna på yrkesprogrammen utför praktiska arbetsmoment både på skolan och arbetsplatser. Där ställs det högre krav på säkerheten jämfört med andra utbildningar.

– Jag har inga problem med att göra drogtester. Det är ju för vår egen skull, säger Linus Andersson och får medhåll av Viktor Viktorsson och Nora Arthursson, som också precis börjat första årskursen på Fordons- och transportprogrammet.

Trots att de har kompisar som läser på andra gymnasieskolor i Norrköping som inte behöver drogtester, känner de sig inte utpekade.

Skulle ni kunna tänka er att inte ställa upp på drogtesterna?

– Jag kommer inte säga nej, säger Viktor Viktorsson och får medhåll av de andra.

Läraren Lars Eriksson förklarar hur personalen resonerar.

– Målet är ju inte att sätta dit någon. Det handlar ju om att ha en säker miljö för alla, säger han.

Lasse Eriksson, vid ungdomspolisen i Norrköping, välkomnar drogtesterna.

– Ja, tyvärr tycker jag det är bra. Narkotika finns överallt i samhället och skolan får inte vara en fristad där man kan gå omkring och använda droger, säger han.

Hur är situationen nu jämfört med tidigare?

– Min känsla är att narkotikabruket bland ungdomar har ökat de två-tre senaste åren. Vi har en brant uppförsbacke framför oss. Unga i dag har en mer liberal syn på droger som till exempel hasch, säger han.

Är det ett större problem på yrkesprogrammen?

– Tyvärr har vi haft mer drogärenden på yrkesprogrammen. Jag vet inte varför, men jag tror det handlar om tillgång helt enkelt, säger Lasse Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa