De vill ha hårdare regler för tivolin

På onsdagen slår tivolit på Augustifesten upp portarna. Nöjesfältet har tillstånd – men den myndighet som ansvarar för företagen som besiktigar åkattraktionerna efterlyser hårdare regler.

14 augusti 2019 06:00

Tivolit vid Söder Tull brukar vara ett populärt inslag bland besökarna på Augustifesten. Men lagom till årets upplaga höjs det frågetecken kring säkerheten på den här typen av kringresande tivolin. Det är Swedac, den myndighet som godkänner företagen som besiktigar tivolin, som vill se en lagändring.

– Vi ser gärna att ansvariga politiker ser över de regler som finns. Vi efterlyser en oberoende part som kan utföra montagebesiktningar på tivolin i samband med tillstånd, säger Fredrik Langmead, bedömningsledare på Swedac och teknikområdesansvarig för tivolin.

I Sverige är det polisen som beviljar tillstånd för ambulerande nöjesfält. Om tivolit kan visa att de gjort en besiktning så får de klartecken, polisen gör inga egna kontroller av säkerheten. Det här vill Swedac nu ändra på och föreslår att det införs krav på besiktning varje gång ett tivoli monteras upp på en ny plats.

– Tivolin ska enligt reglerna besiktigas en gång om året. Det sker ju oftast i början av säsongen, kanske i mars eller april. Därefter monteras de upp och ner många gånger under ett år. Vi ser gärna att företag får vara med och besiktiga vid varje tillfälle som nöjesfältet monteras, säger Fredrik Langmead.

– Som det är nu är det upp till tivoliägarna att ansvara för att det sker löpande kontroller. Vi tycker inte det räcker, fortsätter Fredrik Langmead.

Bör de som besöker tivolit under Augustifesten vara oroliga?

– Nej, jag tycker inte folk ska känna någon oro. Antalet rapporterade händelser är trots allt lågt, men varje gång det sker ett tillbud på ett tivoli är det ju jättetråkigt. Finns det möjlighet att ta bort risken för olyckor tycker vi att man ska göra det genom ett tydligare tillsynsansvar, säger Fredrik Langmead.

Robin Bohlin, evenamangskoordinator på arrangerande Upplev Norrköping, känner heller ingen oro för säkerheten på tivolit vid Augustifesten.

– Nej, vi följer alla föreskrifter och ser till att alla papper är i ordning. Tivolibesiktning fungerar ju ungefär som när man besiktigar bilen. Vi litar på de inblandade myndigheterna, säger Bohlin.

På tisdagseftermiddagen pågår monteringen vid Kungsgårdsgymnasiets skolgård. Det skruvas och hamras för fullt för att få ordning på åkattraktionerna. I år är det Axels nöjesfält som håller i tivolit.

– Vi välkomnar fler besiktningar av vårt tivoli. Det fanns ju tidigare, jag vet inte varför man valde att ersätta det med årsbesiktningar, säger Mikael Andreasson, som driver Axels nöjesfält.

Är det säkert att åka på Axels nöjesfält?

– Ja, det är det. Man kan vara orolig när man åker bil eller cykel till och från nöjesfältet, men aldrig när man är där. Jag har tre barn och sex barnbarn, jag skulle aldrig låtit dem åka om det inte var säkert, säger Mikael Andreasson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa