Det var vid 22.30-tiden på måndagskvällen som polis och räddningstjänst larmades till Korsgatan i centrala Norrköping. Där kunde man konstatera att en lägenhetsdörr blivit sprängd. En person som befann sig i lägenheten fördes till Vrinnevi för undersökning. Hur allvarligt skadeläget är, vill varken polis eller sjukhuset lämna ut med hänvisning till den hotbild som finns, men enligt en första rapport från natten handlade det om lindriga skador.

Läs mer:Man förd till sjukhus efter explosion.

Bara någon timma innan dådet, hittade polisen en skadad person på en trottoar i korsningen Sankt Persgatan/Skiljegatan. Ambulanspersonalen misstänkte att det kanske inte var en olycka som hade orsakat mannens skador och polisen utesluter inte att det handlar om ett grovt våldsbrott. Några personer som befann sig på platsen när polisen kom dit frihetsberövades och förhördes under natten till tisdagen. Huruvida det finns någon koppling mellan händelserna vet inte polisen i nuläget.

Artikelbild

| Utryckning till Korsgatan efter explosionen.

Läs mer: Allvarligt skadad man påträffad.

En person som Folkbladet pratade med på tisdagsförmiddagen, som bor i närheten av Korsgatan, berättar hur hon hörde en stor smäll.

– Jag trodde att det var en byggkran som hade ramlat ned. Min man gick ut och såg brandmän och poliser och hur de rullade bort en kille på bår. Han var väldigt vit i ansiktet.

Två personer som bor i trappuppgången bredvid berättar hur rädda de blev när det plötsligt smällde till.

Artikelbild

| I korsningen Skiljegatan/Sankt Persgatan, hittades den allvarligt skadade mannen.

– Jag hade precis gått och lagt mig då jag hörde världens explosion. Jag blev jätterädd, säger en av dem.

– Jag såg en massa lampor som blinkade och hur de körde ut någon på bår. Min dotter bor i lägenheten under så jag var rädd att det hänt henne något, säger den andra.

Artikelbild

Här hittades mannen på trottoaren.

Läs mer:Avspärrningarna hävda.

Båda har nu bestämt sig för att flytta från området. Sprängningen blev lite av droppen.

– Det är ett väldans liv här, med fester och människor som skriker. Det är inte klokt så det har blivit. Vilken rutten värld vi lever i med mord och misshandel varje dag. Jag blir så arg! Man daltar alldeles för mycket med de som begår brott. De får terapi medan brottsoffren inte får något.

I trappuppgången bor en man som arbetar som ordningsvakt. Men han tror inte att explosionen har någon koppling till hans jobb:

– Det har jag mycket svårt att tro, eftersom jag inte varit inblandad i några stora insatser, som skulle göra att någon vill hämnas genom en sprängning där jag bor.

– I mitt jobb som ordningsvakt, har jag visserligen stoppat folk att komma in på krogen och även föst ut störande kunder från butiker, men inget mer än så.

Hur upplevde du själva explosionen?

– Väldigt obehagligt förstås och jag är lika skärrad som säkert alla andra som bor i den fastigheten, att något sådant här kan hända där man bor.

Den tekniska undersökningen avslutades under natten till tisdagen och på tisdagen genomförde polisen dörrknackning i området runt såväl Korsgatan som Sankt Persgatan/Skiljegatan för att få fram vittnesuppgifter.