De har en filminspelning i trädgården

Ett tyskt tv-team och 60 svenska statister har invaderat Gabriella och Johan von Kantzows trädgård. Den 76:e filmen i den tyska succéserien Inga Lindström spelas just nu in på deras ägor.

22 maj 2018 09:00

En tråkig dag i mars rullade en okänd bil in på Minsjö säteri utanför Norrköping. Personerna i bilen frågade om de fick filma på gården i sommar och Gabriella och Johan von Kantzow sa ja.

– Fast jag visste nog inte riktigt vad jag tackade ja till, skrattar Johan von Kantzow.

Nu har ett filmteam på drygt 35 personer och runt 60 statister samlats på gården. Gabriella och Johan von Kantzow rör sig runt inspelningarna och hyschar åt hunden Pinto som ännu inte är med på vad "Silence! Action!" betyder. Mellan klockan sju på morgonen och åtta på kvällen under de fem dagar som inspelningen pågår måste de hålla sig ute ur huset.

– Fast det är ingen uppoffring, det har ju varit så fint väder, säger Gabriella von Kantzow.

Samtidigt är det ett större maskineri än de hade kunnat föreställa sig.

– Det är ett ganska stort intrång, mycket folk, men alla är artiga och trevliga, säger Johan von Kantzow.

Filmen som spelas in har arbetsnamnet "Jette Johanssens många liv" och handlar om en ung kvinna som misslyckas med många arbeten innan hon hittar rätt. Minsjö säteri föreställer den unga kvinnans familjehem. Huset används i stort sett som det är, men några förändringar har gjorts, bland annat har en hästhage byggts och tomten har dekorerats med 400 blomkrukor. Det är en riktig idyll – som vanligt i de romantiska Inga Lindström-filmerna.

– Det är sommarfilmer som alltid slutar gulligt, säger Fredrik Nielsen, som arbetat som platschef vid inspelningarna sedan 2004.

Han berättar att platserna är oerhört viktiga. Det är vanligt att teamet först hittar en plats som sedan skrivs in i manus.

– Vi har en filmarkitekt som åker runt och letar vackra platser och vi får mycket tips också, säger Fredrik Nielsen.

De flesta Inga Lindström-filmer har spelats in i trakterna kring Nyköping och i Sörmland, men nu har inspelningarna alltmer börjat flyttas över till Östergötland.

– Det beror på närheten till flyget. Förut gick flyget från München till Skavsta, men nu går det till Norrköping därför blir det mer här, säger Fredrik Nielsen.

Fem filmer spelas in i sommar, varav två i Östergötland. Till nästa film, som börjar spelas in 14 juni, behövs 50 statister och statistansvariga Carina Perenkranz uppmanar Norrköpingsborna att delta.

– Passa på nu när det är i Norrköping, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sarah Olsson

Ämnen du kan följa