De gräver ner sig i stans historia

Det byggs mycket i Norrköping, vilket sätter arkeologerna i arbete. Nu undersöks gården i kvarteret Gripen.

15 mars 2019 14:40

Bakom gamla Pub Wasa i kvarteret Gripen sker just nu en arkeologisk utgrävning. Magnentus ska bygga teknikrum för kyla och ventilation.

– Dessutom planerar vi ett hus på innergården. Det är oklart när det blir av, vi måste ordna med bygglov och detaljplaner för det. Men vi förbereder för det, säger Magnus Malm på Magnentus.

Elin Evertsson är arkeolog och projektledare. Hon tycker det är spännande att jobba i stadsmiljö.

– Det finns äldre kartor vi kan gå efter. Vi har sett att Gamla Torget sträckte sig ända hit innan man byggde husen här. Så vi har hittat flera olika nivåer av stenlagd gårdsyta.

Nu jobbar de med att schakta fram de husgrunder som finns här. Hur långt tillbaka i Norrköpings historia de kan blicka vet hon inte riktigt.

– Vi tror vi är nere på 1600-tal nu, men det kan komma äldre lämningar.

Under 1990-talet gjordes här en mindre schaktningsövervakning, men inga större grävarbeten. Området är relativt orört vilket gör det intressant, tycker hon. Hittills har de främst hittat keramik och husgeråd som grytor och krus, och ganska mycket benrester från djur.

– Det är roligt med sådana här områden. Det är dock väldigt trångt, och vi jobbar samtidigt som det byggs.

Utgrävningarna kommer att pågå nästa vecka. När de är klara med det praktiska ska alla fynden dokumenteras och bearbetas. Sedan är det Länsstyrelsen som avgör vad som kommer att hända med materialet.

– Det kan eventuellt hamna på museum.

Det är inte första gången hon jobbar i Norrköping.

– Nej, vi har varit här en del. Det byggs ju så mycket här!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Calle Slättengren