Därför marscherar de genom staden

Ett 50-tal personer gick på lördagen i en barnvagnsmarsch genom centrala Norrköping för att kräva stopp för mödradödlighet.

11 maj 2019 20:00

Framför allt var det många kvinnor och barn som samlades under Södra promenadens ljusgröna lövverk för att gå i en gemensam barnvagnsmarsch. Temat i årets barnvagnsmarsch var "gravida mitt i världens kriser".

– Jag var inte så påläst innan, men har insett vilken stor och viktig fråga det här är. Varje dag dör 800 kvinnor för att de har blivit gravida och drabbas av komplikationer under graviditet, förlossning eller eftervård. Värst drabbas de fattiga länderna, där krig eller andra kriser pågår. Så det handlar naturligtvis även om den orättvisa fördelning vi har i världen, säger Disa Höglund.

– När jag var gravid fanns hjälp ett telefonsamtal bort. Jag var inte rädd att föda barn, för jag visste att någon skulle ta hand om mig, men hur är det att inte alls känna den tryggheten? Tänk dig att vara höggravid när du är på flykt, fortsätter hon.

Disa Höglund är fyrabarnsmamma och höll trådarna runt marschen i Norrköping tillsammans med Nora Cederqvist, som är mammaledig barnmorska.

Bakom barnvagnsmarschen står RFSU, Läkare i världen och Läkare utan gränser som vill uppmärksamma att det saknas politisk vilja och handlingskraft för att stoppa mödradödligheten. RFSU uppger att ungefär 60 procent av mödradödligheten sker i situationer av kris och katastrof. Men att krishjälpen ofta handlar om akuta insatser för tak över huvudet, mat och rent vatten, men att man ofta glömmer att kvinnors liv skulle kunna räddas med preventivmedel, mödrahälsovård, sexualundervisning och säkra aborter. Barnvagnsmarscher hölls i år i 55 städer runt om i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa