Därför köps MC under 50-årskrisen

På plats under motorcykelmässan på Stadium Arena är Carl-Sune Nygren som tidigare i livet tävlat – men nu säljer motorcyklar.

24 februari 2018 19:30

– Jag har tävlat i hela mitt liv, säger han.

Carl-Sune Nygren har tagit flera SM-titlar och driver sedan 80-talet butikerna Sulas MC i Uppsala och Strängnäs.

Dagligen träffar han andra motorcykelentusiaster.

– Även Norrköping och Linköping är vårt område. Vi säljer ganska många olika typer av motorcyklar, säger han och visar upp en fläskig mc av märket Indian.

Under mc-mässan finns många barn och unga. Men de flesta som äger en hoj verkar vara i medelåldern och uppåt.

Hör motorcyklar och 50-årskrisen ihop?

– Ja, det är mer vanligt för mig att sälja mc till pensionärer än till 30-åringar. Ofta har man haft motorcykel när man är 16 till 20 år sedan hittar man en fru, hittar någonstans och bo, och skaffar ungar och grejer. Sedan huxflux har ungarna flyttat ut och man sitter och rullar tummarna - då köper man en. Det är ett sätt att umgås, förklarar han.

Motorcykelklubbar arrangerar ofta aktiviteter och där kan man umgås med andra. Men det är något visst med själva motorcykeln, menar Carl-Sune Nygren.

På vilket sätt umgås man med motorcykeln?

– Om du tankar bilen är det alldeles tyst. Men om du tankar en Indian så kommer folk fram och pratar med dig. Du pratar med den som tar betalt, när du går tillbaka och tills du startar cykel. Där har du skillnaden. Motorcykel är ett sätt att umgås, säger han.

Den är en social magnet.

– Det är det roliga med det hela. Du törs prata, gå fram till folk. I en bil har du ditt plåtskal. Knackar någon på rutan så öppnar man inte direkt, kanske tänker du "vad vill du?" innan du trycker på låsknappen.., fortsätter Carl-Sune Nygren.

Kanske borde alla byta ut bilen mot motorcykeln.

– Man måste synas. Syns man inte så finns man inte!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa