Korten slutar nämligen att fungera under mars månad. Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, förklarar varför:

– Själva kortämnet har ett sista utgångsdatum. Det läggs in i magnetremsan när man tillverkar dem. Korten gäller tio år och nu måste man byta ut till ett lite fräschare kort, säger han.

Skulle man glömma bort att byta ut kortet, försvinner dock inte värdet; det går alltid att flytta över till ett nytt. Men att resa på ett ogiltigt kort, även om det finns pengar på det, är inte tillåtet.

Artikelbild

| Dags att byta ut kort som slutar på 8 och 9.

– Vi kan inte ge några amnestier, som Mattias Näsström säger.

För att undvika detta gör man alltså bäst i att fixa ett nytt kort innan nästa lördag då februari övergår i mars. Detta kan göras på Östgötatrafikens kundcenter i Linköping eller Norrköping, där man också får ett nytt resekort utan kostnad och hjälp att flytta över biljetter och reskassa till det nya kortet. Väljer man att byta kort hos ett försäljningsombud får man också det nya kortet gratis, men sedan behöver man ringa till Östgötatrafikens kundservice för att få hjälp med att flytta över innehållet. Det går även att ringa kundservice eller ta kontakt med Östgötatrafiken via messenger eller facebook.

Under det här året kommer Östgötatrafiken att börja fasa ut det nu gällande biljettsystemet, för att vara fullt ersatt 2020.

– Därför är det lite oturligt att det här kortbytet kommer nu. Men vi hoppas att vi har kundernas förståelse för att det blir så, säger Mattias Näsström.

Artikelbild

| Östgötatrafiken inför ett nytt betalsystem 2020.

Med det nya biljettsystemet kommer man bland annat att även kunna köpa 30-dagarskort och årskort i Östgötatrafikens mobilapp. Resande ska även med ett enkelt blipp kunna betala sin biljett med ett vanligt bankkort.

– Vi kommer att få en bättre app, vilket gör att vi inte kommer att ha lika mycket teknik ute i fordonen längre. Det stora systemet kommer i stället att finnas i "molnet". Ett modernare system, säger Mattias Näsström.

Artikelbild

| Dags att byta ut kort som slutar på 8 och 9.

Just nu informerar Östgötatrafiken om att resekorten byts ut på bland annat facebook. Man kommer även att gå ut med mer information i andra kanaler, så att alla uppmärksammas på bytet, som alltså gäller kort som slutar på 8 eller 9.