Då kan de börja drogtesta eleverna

Införandet av drogtester på Ebersteinska gymnasiet har blivit försenat. "Det har praktiska orsaker", säger kuratorn Kerstin Jagesten.

26 november 2018 06:00

Det var i augusti i år som Norrköpings kommun berättade om att det från och med höstterminen skulle införas slumpmässiga och frivilliga drogtester på de kommunala gymnasieskolornas yrkesprogram.

En av de skolor som omfattas av drogtesterna är Ebersteinska gymnasiet på Bråvalla. I samband med beskedet förklarade rektorn Jörgen Strömberg att det inte rör sig om någon häxjakt.

Nu, ett par månader in i höstterminen, har testerna ännu inte kommit igång på skolan.

– Det har blivit försenat. Det har praktiska orsaker, det handlar bland annat om samtycke från föräldrarna, säger Kerstin Jagesten, kurator på Ebersteinskas Fordons- och transportprogram.

Hur går själva testet till?

– Eleverna får kissa i en mugg och sedan tar vi stickprov, säger Jagesten.

Kerstin Jagesten jobbar även inom Moa-mottagningen, kommunens och regionens stödverksamhet för de som är under 26 år och har problem med alkohol och droger. Hon ser drogtesterna på skolorna som en del i det förebyggande arbetet mot droger bland ungdomar.

– Det här ska inte ersätta något annat. Samordnat stöd, vård, behandling och samtal utgör fortfarande grunderna i vårt arbete. Drogtesterna på skolorna ska vara ett ytterligare argument för att säga nej till droger.

Anledningen till att man bara valt skolor med yrkesprogram är att de eleverna utför arbetsmoment där det ställs högre krav på säkerheten.

– Vi hoppas kunna komma igång med drogtesterna innan jul, säger Kerstin Jagesten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen

Ämnen du kan följa