Cannabis blir lagligt i Sverige

12 februari 2017 09:48

Läkemedelsverket har för första gången gett två läkare tillstånd att skriva ut cannabis för medicinskt bruk, rapporterar SVT.

– Det handlar inte om att ett gäng invalider ska sitta i ett hörn och röka på, utan om personer som har kronisk neuropatisk smärta som de vill lindra, säger Claes Hultling, som är en av de läkare som drivit frågan om att få ge cannabis till patienter med svår nervsmärta.

Enligt Läkemedelsverket ska besluten inte tolkas som ett generellt godkännande för medicinsk cannabis.

– Besluten handlar om enskilda individer och i de här två fallen har vi haft en längre dialog och efter flera turer med avslag, överklagande och kompletteringar beslutade vi att godkänna dem, säger Karl Mikael Kälkner, som är klinisk utredare på Läkemedelsverket, till SVT.

En av de två patienterna som fått godkänt på sin ansökan är den medialt uppmärksammade Andreas Thörn. Förra året fälldes han av Svea hovrätt för narkotikabrott efter att ha odlat och brukat cannabis för eget bruk. Cannabisen brukades för att lindra smärtor och ångest.

– Det känns nästan overkligt. Vi har kämpat med det här dagligen i ett och ett halvt år och äntligen får jag en möjlighet att slappna av och bli av med smärtan och komma tillbaka till vardagen, säger Thörn till SVT.

(TT) (SVT) (Aftonbladet)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Widar Andersson