"Att putsa fribordet är tråkigast av allt"

Nedräkningen pågår i solgasset. Till vaddå? Sjösättning och båtsäsong – såklart. Vi gjorde ett nedslag i Herstadberg där Peter Svanström räknade med värk i högeraxeln efter båtbestyren.

24 april 2019 19:30

Än är inte båtarna i sitt rätta element. Men under de senaste dagarna har många båtägare dragit av vinterns skyddande presenning för att börja feja och fixa.

Peter Svanström står vid sin 36 fot långa segelbåt som han köpte i Helsingborg för tolv år sedan. Med höjd högerarm gnuggar han in skrovet med rengöringsmedel. Han är inne på första skrovsidan, därefter återstår rengöring av nästa. Sedan väntar ytterligare ett par varv med vaxning och polering. Det blir med andra ord en intensiv tid fram till sjösättningen i början på maj.

– Jag började alldeles för sent i år. Men jag kör motorcykel också och prio ett är att fixa den. När det är klart väntar båten. Jag ser att de andra här ligger lite före mig, säger han.

Vad tycker du om den här biten av båtlivet på land?

– Att putsa fribordet är tråkigast av allt. Men att till exempel måla är helt okej. Det bästa är alla fikapauser, när man får sitta ner en stund och kanske prata lite med andra båtägare. Man behöver pauser, det kommer ändå att kännas i axlar och armar när jag kommer hem i kväll.

En annan segelbåt heter "Loj". Namnet beskriver knappast Monica Johansson i stunden. Hon är uppflugen på en stege och kämpar med att tvätta "Loj" ren.

– Maken är lite mer för den här delen än jag är. Han gillar att pula, fixa och uppgradera båten, berättar hon.

I tio år har de haft båten, en bekväm Nauticat 39, och hittills har de mest seglat på ostkusten, bland annat till Estland, Åland och Finland. Men i sommar bär det av till västkusten.

– Det är havet där som lockar, säger Monica Johansson.

Anders Wingmalm siktar på att hans 30 år gamla yacht "Sight unseen" ska sjösättas i slutet av maj.

– Nu är man sugen på att komma ut till hemmahamnen Arkösund med hela livet där. När man blir lite äldre blir båten mer en flytande sommarstuga. På den här båten kan man verkligen bo och ta med barnbarn. Alla får plats. Men sedan åker vi ibland till Öland eller Stockholm, berättar han.

Fjolårets heta sommar tillbringade familjen mycket i skärgården och njöt av varma havsbad.

– Det var underbart.

Arbetet med att få båten i fint skick inför säsongen går hittills helt enligt plan. Skrovet har börjat blänka så att Anders spegelbild syns i det. Även den här delen av båtlivet ett nöje för honom.

– Jag gillar faktiskt att fixa i ordning båten. I och med att jag normalt jobbar med inköp och sådant blir det här mer arbete att ta i. Man ser resultat. Det håller en ju lite ung, man måste vara lite smidig och tränad för att orka och kunna krypa i trånga utrymmen ombord.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sara Segraeus

Ämnen du kan följa