Ägaren tackar för hjälpen efter branden

På måndagen inleddes saneringsarbetet efter helgens svårsläckta brand i hamnen.

9 september 2019 12:30

Det var tidigt på lördagsmorgonen som räddningstjänsten larmades till Lantz järn och metall på Blixholmsvägen i Norrköping. På plats kunde man konstatera att det börjat brinna i en skrothög, cirka 70 gånger 50 meter och upp till sex meter hög.

Branden på återvinningsanläggningen visade sig vara svårsläckt och orsakade en skarp röklukt av plast som kändes i stora delar av Norrköping.

På måndagsmorgonen, när branden var helt släckt, inleddes nästa fas av arbetet; saneringen.

– Vi har redan påbörjat en viss sanering och i dag har vi möten med kommunen, försäkringsbolaget och räddningstjänsten för att gå igenom saneringen, säger Carl Henrik Bergner, koncernchef för Lantz järn och metall i Sverige, som driver anläggningen.

Från Norrköpings kommun deltar handläggare från miljö- och hälsoskyddskontoret.

– Vi kommer att vara på plats för att skaffa oss en bild av hur det ser ut. Som tillsynsmyndighet har vi ju avtal med Lantz. Vår del är att hålla koll på saneringen, hur stor omfattningen är och vad som händer med exempelvis släckvattnet, säger Thérese Andersén, miljöskyddschef på bygg- och miljökontoret.

Kommunen genomför kontinuerligt kontroller av företag som jobbar med återvinning av metaller.

– Lantz är ju ett stort företag, så här vi på besök flera gånger om året, säger Thérese Andersén.

Både polisen och räddningstjänsten kommer att utreda branden.

– Vi är väldigt tacksamma för den fantastiska insats som gjordes i helgen, även av vår egen personal, säger Carl Henrik Bergner. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Eva Jensen