400 bilar i karavan för att fira klubben

Att vara raggare är inget man är, det är en livsstil. I lördags firade Sveriges äldsta raggarklubb Motorgården 60 år med ett flera timmars långt cruisande längs Kungsgatan.

25 augusti 2018 21:00

Bensinångorna låg täta när drygt 400 veteranbilar i lördags slöt upp för att delta i Motorgårdens årliga raggaråk längs Kungsgatan.

– Men i år är det lite speciellt. Motorgården, som arrangerar cruisingen, fyller 60 år, säger Håkan Pettersson som är ordförande för Norrköpings raggarklubb – en betydligt yngre klubb än Motorgården.

– Vi var ett gäng som brukade träffas och fika. Vi hängde ihop och åkte raggarbil när vi var yngre. 2014 bestämde vi oss för att starta en raggarklubb, och på den vägen är det. Nu är vi drygt 50 medlemmar, med familje- och stödmedlemmar, säger Håkan Pettersson.

Håkan Frangert började åka raggarbil som tonåring. I dag är han närmare 60 år.

– Raggarkulturen har förändrats över åren. På 50-talet var det en rebellisk ungdomsrörelse. På 70-talet var det stökigare, då hängde många ligister på. Och på 80- och 90-talet var det mycket superi. Nu har de flesta raggare blivit äldre, och stilen är mer sofistikerad, säger han.

Norrköping har en lång raggarkultur, och det sägs att Motorgården är en av Sveriges äldsta klubbar.

– För att komma tillrätta med ungdomsfylla och bråk gick polisen och kommunen ihop. Och på så vis bildades Motorgården, Sveriges första ungdomsraggargård, säger Håkan Pettersson.

Trots att många av klubbarnas medlemmar i dag är äldre, attraherar fortfarande raggarkulturen yngre.

– Jorå, vår yngsta medlem i Norrköpings raggarklubb är 20 år. Så visst finns det fortfarande ungdomar, säger Håkan Frangert.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Malin Wernström

Ämnen du kan följa