"Skönt att reformarbete kan starta"

Motalas riksdagsman Johan Andersson (S) välkomnar att Stefan Löfven kan röstas fram som statsminister. "Skönt att reformarbetet äntligen kan starta", säger han.

16 januari 2019 15:00

Efter Vänsterpartiets besked att man lägger ner sina röster räknar Johan Andersson med att fredagens statsministeromröstning blir odramatisk jämfört med de senaste månadernas turbulens.

Och vänsterns hotfulla brasklapp om kommande misstroendeförklaring vid lagförslag om marknadshyror och förändringar av arbetsrätten ser han mer som problem "på sikt".

Var det annars några eftergifter mot V som banade väg för den här lösningen?

– Nej, det skulle jag inte tro. Och vi säger ju samtidigt att överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna ligger fast.

Regeringen kommer nu, som förra perioden, att bestå av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Regeringsförklaring och ministerlista presenteras i nästa vecka.

Stödet från C och L gäller bland annat den ekonomiska politiken, arbetsrätten och hyressättningen i nyproduktion.

Stora områden som försvaret, utrikespolitiken och delar av justitieområdet påverkas inte.

– Där har vi en längre kultur av samarbete i riksdagen så där ska det inte vara några problem att hitta breda lösningar. Mot bakgrund av det som hänt tror jag också att riksdagsarbetet blir allt viktigare framöver, säger Johan Andersson.

Den tillträdande regeringen kommer under våren att börja styra utifrån egen budget. Här räknar Andersson med tryggade statsbidragsvolymer till Motala och Vadstena och förbättrade villkor för pensionärerna.

– En regering på plats är bra för landet och vi kan nu börja ta höjd även inför en hotande lågkonjunktur, sammanfattar Johan Andersson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda

Ämnen du kan följa