Oro i Motala inför beskedet

Motala kommun har nära och bra samarbete med arbetsförmedlingen. Kommunalråd Kåre Friberg (M) oroas nu inför att myndigheten ska tillkännage vilka kontor som ska läggas ner.

28 mars 2019 09:30

Riksdagen har röstat igenom budgeten från M och KD som bland annat innebär sänkta anslag till Arbetsförmedlingen. Därifrån har man därför aviserat att man kommer att lägga ner 130 kontor runt om i landet och besked väntas de närmaste dagarna vilka orter som berörs. I Motala känner man från kommunen nu en oro inför vad beslutet kan komma att innebära OM Motalakontoret skulle försvinna.

– Vi vet inte hur det skulle bli då. Vi har ett nära och bra samarbete och vi är oroliga vad som händer med det om det inte finns något kontor här, säger kommunalråd Kåre Friberg (M).

Det är ditt parti som varit med och tagit beslutet att spara på Arbetsförmedlingen. Står du inte bakom det?

– Ja, det är mitt parti men även vi kan göra fel ibland. Jag säger inte att man inte ska förändra, men det här går väldigt snabbt, säger Kåre Friberg.

Oppositionsrådet Elias Georges (S) är också han övertygad om att kontoret i Motala är viktigt.

– Arbetsförmedlingen hanterar många utsatta människor. Vi talar om digitalisering, men alla klarar inte av att använda den nya tekniken, säger han.

Både han och Kåre Friberg menar också att kommunerna ser ut att få alldeles för lite i kompensation från regeringen för att hantera de konsekvenser som en nedläggning skulle få.

– Arbetsförmedlingens insatser här är jätteviktiga och vi har i dag inte förutsättningar att ta ansvar för det arbete som de gör, säger Kåre Friberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa