(M)-besvikelsen: "Är mycket olyckligt"

"Så långt tycker jag att det ser bra ut med reservation för att man inte är i hamn med det", säger riksdagsledamot Johan Andersson (S) om överenskommelsen mellan S, C, L och MP.

11 januari 2019 18:19

En överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har presenterats. Den innebär att Centerpartiet och Liberalerna kan stötta Stefan Löfven i nästa veckas partiledaromröstning.

– Nu finns det ett förslag till en överenskommelse emellan partierna, men det är så att alla partier inte har tagit beslut än, inte Centern och inte Liberalerna. De har sina partiråd inkallade i helgen. Så slutligt besked är inte förrän på söndag, säger riksdagsledamot Johan Andersson (S) och fortsätter:

– Jag tycker för min del, utifrån de förutsättningar som har varit i detta, att det är ett bra förslag. Det är ett kompromissförslag, det är inte snack om något annat. De handlar om i förhandling med fyra partier och då har det varit att ge och ta.

Att man i förslaget till överenskommelse skjuter till mera pengar till offentlig sektor och att man höjer pensionerna lyfter han fram som positivt.

– Så långt tycker jag att det ser bra ut med reservation för att man inte är i hamn med det, säger han.

Kåre Friberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Motala ser kritiskt på den överenskommelse som nu presenterats.

– Jag tycker att det är mycket olyckligt för Alliansens framtid på rikdagsnivån. För vår del stör det inte alliansarbetet i Motala för det fungerar mycket bra och vi har pratat om det. Det förändrar inte vår inställning till varandra här, säger han.

Han tycker inte att det är bra att man på riksplanet föreslår en sådan här överenskommelse.

– Det är oseriöst mot sina väljare när partiledningen tar sådana initiativ tycker jag, säger han.

Anders Hedborg (S), kommunalråd i Vadstena är positiv till att man nu ser ut att ha hittat en lösning på regeringsfrågan.

– För det första tänker jag att, givet valresultatet som kom, så har de här fyra partierna genom att göra den här överenskommelsen sett till att Sverigedemokraterna inte får något inflytande över svensk politik och det är ett stort och viktigt steg för det demokratiska Sverige, säger han.

På en kommunal nivå anser att en överenskommelse är bra.

– Vi kan få en regering som gör upp om spelreglerna för de kommunala verksamheterna nu.

Han anser att M och KD:s budget som togs i december inte är bra för kommunerna.

– Nu hoppas vi på att det blir bättre tag, säger han och fortsätter:

– Jag tycker att det är bra att man kan lägga det här bakom sig och bilda en regering.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Katarina Hydén