Kravet: 18 år, ostraffad och svensk medborgare

Motala polisområde, där även Vadstena ingår, söker fler volontärer. "Verksamheten är effektiv och trygghetsskapande. Det vore bra om kunde ha volontär i alla våra fem kommuner", säger polis Josefin Arvidsson.

1 september 2018 08:00

Dessutom behöver volontärstyrkan successivt fyllas på för att inte tappa i antal vid avhopp och avflyttning från polisområdet.

Polisvolontärer kan sammanfattas som enskilda som ideellt bistår polisen med att trygghetsvandra, förebygga brott och att stötta brottsoffer. "Uniformen" är en särskild väst men för övrigt finns inga attribut eller särskilda befogenheter.

Josefin Andersson, som även har funktionen som kommunpolis i Motala, ansvarar för gruppen tillsammans med brottsförebyggaren Robert Friman.

– 18 år fyllda, svensk medborgare och ingen brott i bagaget. Den sökande som uppfyller det intervjuar vi sedan och håller det hela vägen blir det sedan en kortare utbildning i juridik, sjukvård, konflikthantering och vittnesmål, sammanfattar Robert Friman.

Samtidigt ska en försäkran om att iaktta sekretess och tystnadsplikt skrivas under.

De första volontärerna, 14 stycken, började samarbeta med polisen förra våren. Idag är fortfarande 12 aktiva. Åldermässigt varierar det mellan 20-åringar och snudd på pensionsålder.

– De har ett samhällsengemang och blir vår förlängda arm. I sommar hade vi stor nytta av dem på pendeltåg och bussar när många ungdomar från andra delar av länet sökte sig till Varamon. Det var stökigt, men blev sedan mycket lugnare, säger Josefin Arvidsson.

Närmast kan så kallade nollningsceremonier av nya gymnasister vara på gång och valrörelsen blir allt intensivare.

– Det är sådant vi håller koll och där vi frågar om volontärerna kan hjälpa till. Vi kommunicerar med dem via en stängd Facebookgrupp. Det är en effektiv kanal, säger Josefin Arvidsson.

Fotnot. Intresserad? volontarost@polisen.se
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Gedda