Här vill Kanalbolaget ha gästhamn

Kanalbolaget vill lyfta Verkstadsområdet. Planer finns därför på att bygga en gästhamn med servicebyggnad för att få fler båtturister att stanna till.

9 mars 2019 07:00

Just nu görs stora arbeten att återställa och renovera Göta Kanal, ett projekt som pågått i flera år och som kostat en halv miljard. Tidigare år har omfattande insatser genomförts på sträckan genom Motala. Från början var planen att Kanalbolaget skulle fortsätta och renovera kajen i Gamla Motala Verkstad under 2019, men det ser nu ut att bli fördröjt till år 2020. Anledningen är att man vill invänta besked från Motala kommun och hur de vill iordningsställa Lokverkstan.

Men nu kan man dock avslöja att insatserna i området inte bara kommer att innebära arbeten vid Lokverkstan utan även på andra sidan kanalen. Strax utanför Mallboden finns en liten inbuktning i kanalbanken som på senare år enbart varit plats för en badbrygga, men framöver finns större planer för den lilla lagunen.

– Vi vill lyfta området och tittar därför på att göra en liten gästhamn där med några bryggor så att fler båtar ska kunna stanna där. Det skulle i så fall också bli en servicebyggnad med vatten, el, toalett och dusch, säger vd Roger Altsäter.

Lagunen kommer inte att grävas ut och göras större, men enligt Roger Altsäter finns det möjlighet att iordningsställa den på så vis att det skulle vara möjligt att skapa ett antal båtplatser.

– Ja, det skulle bli en liten gästhamn. Det blir en uppgradering av Verkstadsområdet, säger han.

Om allting går som det är tänkt skulle gästhamnen vara klar till säsongen 2020.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Handberg

Ämnen du kan följa