Förslaget: höjda p-avgifter i Varamon

Höjda felparkeringsavgifter och införande av avgifter vid bortforsling av felparkerade fordon. Det är två av förslagen för att få ordning på parkeringskaoset i Varamon. ”När man gör fel ska man straffas”, säger verksamhetschef Mikael Axelsson.

1 augusti 2019 18:00

Parkering är ett återkommande problem i Varamon sommartid. Som så många gånger tidigare har vägarna i området vissa dagar korkats igen av strandens besökare i sommar. Felparkeringar innebär många gånger att blåljuspersonal riskerar att få problem med att ta sig fram. Det har fått boende i området att reagera.

LÄS MER: För tidigt för politikerna att ge besked.

Mikael Axelsson, verksamhetschef på drift och anläggning i Motala kommun, har sedan i våras uppgiften att samordna skötseln av Varamon. I ett e-postsvar till dem skriver han såhär:

”Min avsikt är att vid avrapportering av mitt uppdrag i höst, föreslå ett antal åtgärder som jag bedömer delvis kan lösa dessa problem, bland annat ändra taxa för felparkeringsavgift och kontrollavgift, införa avgifter för bortforsling av fordon, nytt avtal under 2020 för att ha tillgång till fler parkeringsvakter över tid som kan utföra parkeringsövervakning”.

– Det är inte ett parkeringsproblem i grund och botten, det är ett beteendeproblem vi har. Det finns parkeringsplatser inom ett rimligt avstånd från stranden, säger Mikael Axelsson.

Trots detta väljer många att parkera olagligt.

– När jag gjorde egna observationer under helgen så var inte alla tillgängliga parkeringsplatser fyllda. Parkeringen vid Folkets park var bara halvfylld, vid Team Sportia-hallen stod ingen bil och på Carlsund stod bara en, säger Mikael Axelsson och fortsätter:

– Folk vill åka så långt ner som möjligt och accepterar inte att det är stannandeförbud, parkeringsplatser för funktionshindrade eller att det är räddningsväg. Man skiter i sådant, säger han.

Flera besökare Mikael Axelsson har talat med tar en eventuell parkeringsbot på 800 kronor, bara de får stå nära stranden. Nu vill han se tuffare tag mot felparkerarna.

– När man gör fel ska man straffas, men felparkeringsavgiften är för låg. Ett förslag jag har är att höja den. Vi måste höja från 800 kronor upp till maxbeloppet, 1300 kronor, säger Mikael Axelsson.

Han menar att det ska svida att göra fel.

– Vi måste bli bättre på att forsla bort fordon som är de värsta syndarna. Ska man börja forsla bort fordon så kommer det också börja kosta att lösa ut dem, säger Mikael Axelsson.

Han vill även förända vissa parkeringar för att optimera antal parkeringsplatser, hyra ytor för parkeringsändamål, uthyra skrindor vid parkeringsplatser och förbättra skyltningen till p-platser.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Victor Berlin

Ämnen du kan följa